Πρόεδρος Βουλής Λιβύης: Αρπακτικές διαθέσεις της Τουρκίας - Άκυρη η συμφωνία

Πρόεδρος Βουλής Λιβύης: Αρπακτικές διαθέσεις της Τουρκίας - Άκυρη η συμφωνία

Αυτά που διαδραματίζονται στη Λιβύη «είναι συνωμοσία κατά του λιβυκού λαού» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Aguila Saleh. Επισκεπτόμενος την Κύπρο, έπειτα από πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του, Δημήτρη Συλλούρη, με τον οποίο συναντήθηκε το Σάββατο το πρωί, άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας για αρπακτικές διαθέσεις.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης στις δηλώσεις του είπε ότι «μας συνδέει με την Κύπρο μια διαχρονική ιστορική σχέση". Για την  πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης του κ. Αλ Σαράτζ και του Τούρκου Προέδρου, κ. Ερντογάν επισήμανε πως "επαναλαμβάνουμε εκ νέου ότι απορρίπτουμε τη συγκεκριμένη συμφωνία, διότι είναι άκυρη βάσει του διεθνούς δικαίου, είναι άκυρη βάσει του λιβυκού συντάγματος, είναι άκυρη βάσει των λιβυκών δικαστηρίων και η Βουλή των Αντιπροσώπων (της Λιβύης) δεν έχει κυρώσει την συγκεκριμένη συμφωνία».

«Επιπλέον ο κ. Αλ Σαράτζ δεν είναι εξουσιοδοτημένος για την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας. Και βάσει της πολιτικής συμφωνίας, η υπογραφή ορίζεται να γίνεται από το προεδρικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από εννέα μέλη», πρόσθεσε. Και οποιαδήποτε απόφαση, συνέχισε ο κ. Saleh, λαμβάνεται από το συγκεκριμένο συμβούλιο πρέπει να είναι με ομοφωνία.  «Ούτε με πλειοψηφία, ούτε μονομερώς από τον Πρόεδρο. Οπότε ο συγκεκριμένος αντιτίθεται στην πολιτική συμφωνία. Επιπλέον, η συγκεκριμένη συμφωνία δεν πραγματοποιήθηκε με καλή πρόθεση ανάμεσα στα δύο συμβαλλόμενα μέρη, διότι ονομάστηκε μνημόνιο κατανόησης, ενώ στην πραγματικότητα είναι συμφωνία, και αυτό έγινε προκειμένου να μην περάσει προς κύρωση από την λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, είπε ο κ. Saleh, ο Τούρκος Πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε το διχασμό στη Λιβύη και τον έλεγχο των τρομοκρατικών ομάδων στην πρωτεύουσα της Λιβύης, για να περάσει αυτή τη συμφωνία, σκοπεύοντας να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης. «Και έστειλε στο παρελθόν τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα και τα τεθωρακισμένα, διάφορα ήδη όπλων και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θέλει να στείλει ομάδες για να πολεμήσουν στην Λιβύη. Ο σκοπός του είναι να προκαλέσει τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και να παρέμβει στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, χωρίς να λάβει υπόψη την κυριαρχία αυτών των κρατών στα θαλάσσια και στα εναέρια σύνορά τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Saleh ανέφερε, επίσης, ότι ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου να συνεργαστεί μαζί τους, για να διευκρινιστεί η εικόνα των τεκταινομένων στην Λιβύη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι αυτό που αποκαλείται πολιτική συμφωνία, δεν έχει εφαρμοστεί ούτε κατά ένα γράμμα.

«Αυτή η Κυβέρνηση έχει αποτύχει παντελώς στη διακυβέρνηση της χώρας, έχοντας υπόψη ότι δεν έχει λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, αλλά έχει απορριφθεί δύο φορές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και παρά ταύτα θεωρείται η νόμιμη Κυβέρνηση στη Λιβύη, απομακρύνοντας έτσι την Κυβέρνηση που έχει λάβει εντολή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που εκπροσωπεί το λιβυκό λαό. Όλα αυτά τα θέματα δεν έχουν ληφθεί υπόψιν από κάποιες χώρες που επιθυμούν τη συνέχιση του διχασμού και της αποσταθεροποίησης στη Λιβύη και πρωτίστως, σε αυτές τις χώρες είναι η Τουρκία», σημείωσε.

Ο κ. Saleh είπε ότι συμφώνησαν με τον κ. Συλλούρη για την ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων και των δύο Κυβερνήσεων.

«Συγκροτήσαμε μια Επιτροπή Επικοινωνίας μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Λιβύης. Θα υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία μεταξύ των επιχειρηματιών στην Κύπρο και στη Λιβύη. Τονίζουμε και απευθύνουμε πρόσκληση στις εταιρείες και στους επιχειρηματίες να έρθουν να μας επισκεφτούν στην Λιβύη», πρόσθεσε.

Όπως είπε, πάνω από το 90% της έκτασης της Λιβύης είναι ασφαλές, κάτω από τον έλεγχο των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων.

«Τονίζουμε και επαναλαμβάνουμε την επιθυμία μας για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών μας και τονίζουμε το αίτημα που υποβάλαμε στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων να μεταφέρει στην κυπριακή Κυβέρνηση ότι αυτά που διαδραματίζονται στη Λιβύη είναι συνωμοσία κατά του λιβυκού λαού" από μια Κυβέρνηση "η οποία απαρτίζεται από τρομοκράτες που καταζητούνται διεθνώς", κατέληξε.    

Από πλευράς του, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, η οποία διήρκεσε περίπου μια ώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου εξέφρασε την χαρά και τις ευχαριστίες του για την επίσκεψη του εκλελεγμένου Προέδρου της Βουλής της Λιβύης στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι ο Aguila Saleh, σε συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ ζήτησε όπως ο Νίκος Χριστοδουλίδης μεταφέρει δυο μηνύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την κατάσταση στη χώρα του.

«Είναι μια επίσκεψη όχι φιλοφρόνησης αλλά ουσίας. Μία επίσκεψη (...) η οποία θα οδηγήσει σε μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ Λιβύης και Κύπρου. Στην ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, συγκρούονται δύο προσεγγίσεις, δύο φιλοσοφίες. Η προσέγγιση των παρεμβάσεων και επεμβάσεων σε άλλες χώρες, η αρπακτική προσέγγιση, η πολεμική διάθεση με την προσέγγιση για ειρήνη, συνεργασία, ανάπτυξη και ευημερία των λαών. Εμείς εργαζόμαστε για τη συνεργασία των κρατών της περιοχής, γιατί είναι ο μόνος τρόπος που θα οδηγήσει στην ευημερία και στην ειρήνη», πρόσθεσε, αφήνοντας υπανιγμούς για την Άγκυρα.

Όπως είπε ο κ. Συλλούρης, «είμαστε βέβαιοι ότι με αυτές τις συνεργασίες θα φέρουμε το αποτέλεσμα και οι δυνάμεις οι αρπακτικές και πολεμικών διαθέσεις θα ηττηθούν ειρηνικά, και οι λαοί της περιοχής θα ακολουθήσουν το προσέγγιση της ειρήνης και της ευημερίας και της συνεργασίας μεταξύ μας».


Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: skai.gr