Πριγκόζιν στη σκιά των συγκρούσεων στο Σουδάν: Η Wagner περιπολεί τη ζούγκλα και σκοτώνει τρομοκράτες στην Αφρική

«Είναι άχρηστοι»: Το «αφεντικό» της Wagner Πριγκόζιν χλευάζει τη Δύση για την αναποτελεσματικότητά της κατά της τρομοκρατίας - Η εμπλοκή της Wagner στο Σουδάν

Μονάδες της ρωσικής ιδιωτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner «περιπολούν τη ζούγκλα» σε διάφορες αφρικανικές χώρες, «εξοντώνοντας τρομοκράτες», δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας Γεβγκένι Πριγκόζιν στη σκιά των αιματηρών συγκρούσεων στο Σουδάν. 

«Βέβαια ασχολούμαι με (αυτή) την ήπειρο», είπε σε συνέντευξή του στο αγγλόφωνo ενημερωτικό portal defenceWeb. «Είμαστε στην Αφρική για να προστατεύσουμε όσους μας ζητούν βοήθεια. Για να προστατεύσουμε τους Αφρικανούς πολίτες, για να προστατεύσουμε τα εθνικά τους συμφέροντα από τρομοκράτες και ληστές, ορισμένοι από τους οποίους δεν είναι καν αφρικανικής καταγωγής. Αυτό γίνεται αποκλειστικά από τα κονδύλια που έχω κερδίσει ως επιχειρηματίας» ισχυρίστηκε.

Απέρριψε τις αναφορές για θανάτους αμάχων που προκλήθηκαν από στελέχη της Wagner στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι ως «εκατό τοις εκατό ψεύτικες».

«Αυτό το κάνουν οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί, οι οποίοι αποτυγχάνουν να καταστρέψουν μαχητές και τρομοκράτες παγκοσμίως, επειδή είναι τεμπέληδες και ειλικρινά, άχρηστοι. Έχουν συνηθίσει να κάθονται στις βάσεις τους, απλώς να φρουρούν τον εαυτό τους ενώ εμείς στην πραγματικότητα περιπολούμε τη ζούγκλα καταστρέφοντας τρομοκράτες», δήλωσε δηκτικά ο Πριγκόζιν.
 

«Η Wagner είναι ιδιωτική εταιρεία και το Σουδάν δικαιούται να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της» 

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε χθες ότι το Σουδάν, το οποίο σπαράσσεται από τη σύγκρουση μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας του Πριγκόζιν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Λαβρόφ χαρακτήρισε «τραγωδία» όσα συμβαίνουν στο Σουδάν. Επανέλαβε όμως ότι η Wagner είναι «ιδιωτική εταιρεία» και το Σουδάν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της, εφόσον το επιθυμεί.

«Θυμηθείτε πώς προέκυψε το κράτος του Σουδάν», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν ως προτεραιότητά τους τη διχοτόμηση της χώρας αυτής.


Η εμπλοκή της Wagner στο Σουδάν

Η Wagner προμηθεύει τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του Σουδάν με πυραύλους για να βοηθήσει τον αγώνα τους ενάντια στον στρατό της χώρας, ανέφεραν τις προηγούμενες μέρες σουδανικές και περιφερειακές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το CNN.

Οι πηγές ανέφεραν ότι οι πύραυλοι εδάφους-αέρος έχουν υποστηρίξει σημαντικά τους παραστρατιωτικούς μαχητές της RSF και τον ηγέτη τους, Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, ο οποίος μάχεται για την εξουσία εναντίον του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, στρατιωτικού ηγέτη του Σουδάν και αρχηγού των ενόπλων δυνάμεών του.

Πηγή: skai.gr