Πούτιν: Ζητήσαμε από το Κίεβο να μην εμπλακεί στο Ντονμπας, αλλά αρνήθηκε

Η Μόσχα είχε ζητήσει από το Κίεβο να μην εμπλακεί σε εχθροπραξίες στη διάρκεια της ρωσικής επιχείρησης στο Ντονμπάς, αποκάλυψε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια δηλώσεων σε συνάντηση με συνεργάτες του για την οικονομική κατάσταση στη χώρα. 

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την γενικευμένη εισβολή στην Ουκρανία ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε: «Θέλω να το πω αυτό για πρώτη φορά: στην αρχή της επιχείρησή μας στο Ντονμπάς, οι αρχές του Κιέβου, μέσω διαφόρων διαύλων, προκειμένου να αποφευχθεί η παράλογη αιματοχυσία, κλήθηκαν να μην εμπλακούν σε εχθροπραξίες, αλλά απλώς να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Ντονμπάς.

Δεν ήθελαν. Λοιπόν, αυτή ήταν η απόφασή τους. Η Δύση είναι απάνθρωπη, καθώς περιφρονεί και αγνοεί τα χτυπήματα και τους νεκρούς στο Ντονμπάς».

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε: «Η επιχείρηση προχωρά καλά. Σε αυστηρή συμφωνία με τα προεγκεκριμένα σχέδια».

«Η παρουσία των στρατευμάτων μας κοντά στο Κίεβο, δεν σημαίνει πως θέλουμε να καταλάβουμε την Ουκρανία» συνέχισε ο Πούτιν. 

Σχολιάζοντας τις δυτικές κυρώσεις, ο Πούτιν ανέφερε πως «η Δύση ενεργεί βάσει ενός μακρόχρονου σχεδιασμού, καθώς δεν θέλει μια ισχυρή και κυρίαρχη Ρωσία. Είναι προκαθορισμένες οι κινήσεις τους και θέλουν να «παγώσουν» τα αποθεματικά μας». Παρ' όλα αυτά «η Ρωσία δεν θα ζήσει ποτέ σαν ένα εξαθλιωμένο και ταπεινωμένο κράτος. Στην πραγματικότητα, τέτοια βήματα αποσκοπούν στην επιδείνωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, έχουν όλα τα σημάδια πολέμου με οικονομικά, πολιτικά και πληροφοριακά μέσα. Είναι ένα μεγάλο τεστ για εμάς, αλλά θα βγούμε πιο δυνατοί από αυτό» είπε. 

Μιλώντας για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Ουκρανία δεν θα λειτουργήσει ποτέ ως βάση για να απειληθεί η Ρωσία. «Θα διασφαλίσουμε αξιόπιστα την ασφάλεια της Ρωσίας, του λαού μας και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στην Ουκρανία να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για επιθετικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας».

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας, την αποστρατικοποίηση και την αποναζιστικοποίησή της.

Πηγή: skai.gr