Πούτιν: Μπορούμε να αυξήσουμε την παροχή αερίου στην ΕΕ – όταν πιστοποιηθεί ο Nord Stream 2 

Η Ρωσία μπορεί να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 2 - μόλις λάβει το «πράσινο φως» από τη Γερμανία, διεμήνυσε την Πέμπτη ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας την κρίση φυσικού αερίου και τις τιμές ρεκόρ στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ. 

Οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου είναι αντιμέτωπες με έλλειμμα 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, είπε ο Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι αυτό συνέβη παρότι η Ρωσία αύξησε πρόσφατα τις εξαγωγές της σε φυσικό αέριο. 

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ολοκληρώσει την πλήρωση της δεύτερης γραμμής του Nord Stream 2 με αέριο το Δεκέμβριο.

Από πλευράς του την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ ανέφερε ότι «η πρώτη γραμμή γέμισε με αέριο, απέμεινε να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση. Ξεκινάω από το ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής. Για τη διαδικασία (πιστοποίησης) απέμειναν τέσσερις μήνες. Το deadline, όπως λένε, είναι στις 8 Ιανουαρίου»

Ο Τσιζόφ πρόσθεσε ότι αν οι γερμανικές αρχές θέλουν να ολοκληρώσουν την διαδικασία πιστοποίησης νωρίτερα, αυτό θα είναι προς όφελος των τελικών καταναλωτών.

Πηγή: reuters.com