«Άτυπος διάλογος» Πούτιν – Μπάιντεν μέσω διαγγελμάτων λίγο πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να παρουσιάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «ως μάχη για τη δημοκρατία» κατά την ομιλία του αργότερα εντός της ημέρας

Ως έναν «άτυπο διάλογο» του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τζο Μπάιντεν μέσω διαγγελμάτων, παρουσιάζουν σήμερα τα δυτικά ΜΜΕ τις ομιλίες των δύο ηγετών λίγο πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη του αιματηρού πολέμου στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να παρουσιάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «ως μάχη για τη δημοκρατία» κατά τη διάρκεια ομιλίας του αργότερα εντός της ημέρας.
Θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στη Βαρσοβία, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στη χώρα, την επομένη της αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στην Ουκρανία για να επιβεβαιώσει την υποστήριξη της Αμερικής στο Κίεβο.

Στη Βαρσοβία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται επίσης να τονίσει τον ζωτικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ενίσχυση της δυτικής υποστήριξης της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.

Αλλά θα επιχειρήσει επίσης να υποστηρίξει την πολιτική του στο εσωτερικό, όπου οι Ρεπουμπλικανοί εκφράζουν αμφιβολίες για την έκταση της εμπλοκής των ΗΠΑ.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους - κατηγόρησε τη Δύση για υποκρισία και για αποχώρηση από «θεμελιώδεις συμφωνίες».

«Θέλω να επαναλάβω: αυτοί είναι που ευθύνονται για τον πόλεμο και χρησιμοποιούμε τη βία για να τον σταματήσουμε», είπε εν μέσω θυελλώδους χειροκροτήματος. 

Ο Πούτιν επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό ότι η Μόσχα «αντιμετώπιζε μια ναζιστική απειλή από την Ουκρανία», την οποία χρησιμοποίησε ως δικαιολογία για να ξεκινήσει την «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση».

Πριν από την ομιλία του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, και άλλους συμμάχους της Κεντρικής Ευρώπης για να συζητήσουν τη διμερή συνεργασία και να ενισχύσουν το ΝΑΤΟ κατά της επιθετικότητας.

Μετά την επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια της Ουκρανίας αξίας 450 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και επιπλέον 10 εκατ. δολάρια έκτακτης βοήθειας για τη συντήρηση της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας.

Επίσης, ένα νέο κύμα κυρώσεων κατά ατόμων και εταιρειών «που ενισχύουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας» θα ανακοινωθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ο κ. Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ουκρανία 31 άρματα μάχης και πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποστείλει μαχητικά αεροσκάφη F-16, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από το Κίεβο. 

Ωστόσο, ο κ. Ζελένσκι είπε τη Δευτέρα ότι συζήτησε με τον Τζο Μπάιντεν το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να στείλουν άλλα όπλα.
 

Πηγή: skai.gr