Πούτιν - Ερντογάν: Ο πόλεμος  στην Ουκρανία τους φέρνει ολοένα  και πιο κοντά  

H Άγκυρα για τον Πούτιν αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο εταίρο εντός του ΝΑΤΟ αφού η Τουρκία παραμένει η μόνη χώρα της Συμμαχίας η οποία δεν έχει εφαρμόσει τις κυρώσεις της Δύσης κατά του Κρεμλίνου. 

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ανήμερα των γενεθλίων του Βλάντιμιρ Πούτιν, στις 7 Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφηνε πίσω του την Πράγα, τους «27» της Ένωσης και τους υπόλοιπους 16 γείτονές τους. Εκείνη την ημέρα ήταν από τους λίγους που ευχήθηκε «Χρόνια Πολλά» σε εκείνον που εξακολουθεί να αποκαλεί «καλέ μου φίλε», γράφει ο Economist στην προσπάθειά του να αποκρυπτογραφήσει τι τελικά ενώνει αυτούς τους δύο ηγέτες: τον σύμμαχο του ΝΑΤΟ και την μεγαλύτερη απειλή της Συμμαχίας. 

Στις 13 Οκτωβρίου οι δύο άνδρες είχαν ένα ακόμη προγραμματισμένο ραντεβού. Το τετ α τετ έλαβε χώρα στην Αστάνα του Καζακστάν. Το παιχνίδι του Πούτιν βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη. 

24 ώρες πριν είχε καταφέρει να αιφνιδιάσει τις Βρυξέλλες προτείνοντας την Τουρκία ως τον νέο ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης. «Η τελευταία προσφορά του Πούτιν» έγραφε το gzero είναι μη βιώσιμη για να συμπληρώσει ότι το ερώτημα που γεννιέται είναι εάν ο Πούτιν με αυτή του την ιδέα «τρολάρει» την Ευρώπη με μία προσφορά που γνωρίζει ότι οι «27» θα αρνηθούν ή εάν πραγματικά πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξαφνικά θα αποφασίσουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι αξιόπιστος εταίρος. 

H Άγκυρα για τον Πούτιν αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο εταίρο εντός του ΝΑΤΟ αφού η Τουρκία παραμένει η μόνη χώρα της Συμμαχίας η οποία δεν έχει εφαρμόσει τις κυρώσεις της Δύσης κατά του Κρεμλίνου. 

«Η Τουρκία αποτελεί την πιο αξιόπιστη οδό για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη», τόνισε ο ίδιος στον Τούρκο ομόλογό του την Πέμπτη επαναλαμβάνοντας την ιδέα του. Από την πλευρά του, ο «και με τη Δύση και με τον Πούτιν Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» δεν απάντησε στην επιθυμία του Ρώσου ομολόγου του. 

Σε αυτή τη φιλία - που έχει αντέξει πολλά - έχει προστεθεί και η συνεργασία τους σε πυρηνικό επίπεδο. Αυτή τη φορά εξήγγειλαν την κατασκευή ενός ακόμη πυρηνικού εργοστασίου με εκείνο στο Ακουγιού να αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του νέου έτους. 

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Τουρκία εξακολουθεί να προσπαθεί να ισορροπήσει σε δύο βάρκες. Από τη μία η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το “απωθημένο Μπάιντεν”. Και από την άλλη, η ολοένα και ενισχυόμενη εξάρτησή της από τη Ρωσία. 

Ωστόσο, η Άγκυρα ζητά κατάπαυση του πυρός. «Πάντα έλεγα ότι μια δίκαιη ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διπλωματίας, και οι εντατικές προσπάθειές μας για την εξάλειψη των συνεπειών της σύγκρουσης έχουν αναγνωριστεί από ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής της Διάσκεψης για την αλληλεπίδραση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA). 

Όμως, μπορεί η Ουκρανία να καθίσει πλέον στο τραπέζι των συνομιλιών με τη Ρωσία; 

Η Μόσχα φέρεται να είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Izvestia το οποίο επικαλείται δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ ο οποίος διαμηνύει οι στόχοι της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία παραμένουν μεν αμετάβλητοι, αλλά ενδέχεται να επιτευχθούν μέσω διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, ο Χιούγκο Μπασέγκα ανταποκριτής του BBC στην Ουκρανία αναφέρει ότι το Κίεβο «έχει ορκιστεί να επανακτήσει όλες τις περιοχές που έχει χάσει, συμπεριλαμβανομένων εκείνων πριν από την 24η Φεβρουαρίου. Και οι περισσότεροι Ουκρανοί φαίνεται αυτό να το υποστηρίζουν». 

Ο Ρώσος πρόεδρος ορκίστηκε εκδίκηση για την έκρηξη στην Κριμαία και εξαπέλυσε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων που δεν τρόμαξε μόνο την Ουκρανία και τον λαό της. Παράλληλα, επιμένει να στοχεύει σε ενεργειακές υποδομές μετατρέποντας σε όπλο κατά των Ουκρανών τον… χειμώνα ενώ στο εσωτερικό του παραμονεύουν οι επικριτές και το αφήγημα για μία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που ξαφνικά πάγωσε δεν αρκεί καθιστώντας τις συζητήσεις περί ειρήνης, όνειρο θερινής νυκτός…   

Πηγή: skai.gr