ΚΑΙΡΟΣ

Πουιζδεμόν: Θα εφαρμόσουμε το νόμο που προβλέπει κήρυξη ανεξαρτησίας

Κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο τοπικός πρόεδρος Κάρλες Πουιζδεμόν, παρά τη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση κατά της απόσχισης και τις προειδοποιήσεις της Μαδρίτης ακόμα και για αναστολή της σημερινής αυτονομίας που απολαμβάνει η περιοχή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό TV3, ο κ. Πουιζδεμόν υποστήριξε πως η Καταλονία θα εφαρμόσει τον νόμο με τον οποίο προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, ο οποίος όριζε ότι η τοπική Βουλή θα ψηφίσει για απόσχιση εντός 48 ωρών μετά την κατάθεση των επίσημων αποτελεσμάτων εάν κέρδιζε το «Ναι».

Η τοπική Βουλή είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει την Τρίτη.

«Η κήρυξη ανεξαρτησίας, την οποία εμείς δεν αποκαλούμε μονομερή, προβλέπεται στο νόμο του δημοψηφίσματος ως εφαρμογή των αποτελεσμάτων. Θα εφαρμόσουμε αυτό που λέει ο νόμος», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα που είδε το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που έχουν παρουσιάσει οι καταλανικές Αρχές, υπέρ της ανεξαρτησίας ψήφισε το 90%, αν και η συμμετοχή ανήλθε μόλις στο 43%. Η ψηφοφορία έχει κριθεί παράνομη από το συνταγματικό δικαστήριο, με δεδομένο ότι το Σύνταγμα προβλέπει πως η Ισπανία δεν μπορεί να αποσυντεθεί.

Μαζική κινητοποίηση κατά της ανεξαρτησίας

Η βαθιά διαίρεση της καταλανικής κοινωνίας φάνηκε από τη μαζική συμμετοχή στις πορείες κατά της ανεξαρτησίας που έλαβε χώρα στην ίδια τη Βαρκελώνη το πρωί και το μεσημέρι της Κυριακής, με την Αστυνομία της πόλης να εκτιμά τους συμμετέχοντες σε 350.000. Οι διοργανωτές από την πλευρά τους υποστήριξαν ότι το πλήθος άγγιξε ή και ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο.

Το μήνυμα Πουιζδεμόν ήλθε παρά το γεγονός ότι νωρίτερα ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει το Άρθρο 155 του Συντάγματος, που επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναστείλει το αυτοδιοίκητο της Καταλονίας, να καθαιρέσει την τοπική κυβέρνηση και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη ακόμα και με τη βία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «El Pais» ο κ. Ραχόι ξεκαθάρισε ότι ακόμα κι αν οι Καταλανοί κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία τους η Μαδρίτη δεν θα επιτρέψει αυτό να μετουσιωθεί σε κάτι πραγματικό.Πηγή: skai.gr