ΠΟΥ: Διεθνές ζήτημα η επιδημία Έμπολα στο Κονγκό

AP Photo/Jerome Delay
Παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την επιδημία Έμπολα που πλήττει την Δημοκρατία του Κονγκό, έχοντας στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 1.640 ανθρώπους.

Η απόφαση ελήφθη στον απόηχο του εντοπισμού του πρώτου κρούσματος στην Γκόμα, πόλη με πληθυσμό σχεδόν δύο εκατομμυρίων κατοίκων, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ρουάντα.

Παράλληλα, την περασμένη Πέμπτη μία γυναίκα που έχει συμπτώματα του ιού πέρασε τα σύνορα με την Ογκάντα ώστε να αγοράσει ψάρια. Η γυναίκα στην συνέχεια πέθανε.

Ο Οργανισμός κάλεσε την διεθνή κοινότητα να παράσχει μεγαλύτερη βοήθεια στην αφρικανική χώρα.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης στην περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής είναι πολύ υψηλός, όμως χαμηλός όσον αφορά τον υπόλοιπο κόσμο.

Υπογράμμισε ωστόσο πως τα υπόλοιπα κράτη δεν πρέπει να κλείσουν τα σύνορα με το Κονγκό, ούτε να περιορίσουν τις εμπορικές συναλλαγές.

Τέτοια μέτρα συνήθως εδράζονται στον φόβο κι όχι σε επιστημονικά συμπεράσματα, τονίζει, προσθέτοντας πως τυχόν κλείσιμο των συνόρων θα οδηγούσε περισσότερους ανθρώπους σε παράνομές διαβάσεις που δεν παρακολουθούνται, στην πράξη αυξάνοντας τον κίνδυνο διασυνοριακής εξάπλωσης.

Έλεγχοι σε αεροδρόμια ή λιμάνια δεν θεωρούνται αναγκαίοι πέραν της περιοχής γύρω από το Κονγκό, προσέθεσε ο Οργανισμός.
Πηγή: skai.gr