Κλείσιμο

Politico: Πώς οι δορυφόροι του Ίλον Μασκ άλλαξαν τον χερσαίο πόλεμο στην Ουκρανία

Τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη βασίστηκαν στο Starlink για να χτυπήσουν τον ρωσικό στρατό. Επίσης, άνθρωποι που ζουν σε πολιορκημένες πόλεις κατάφεραν να κρατήσουν επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα

Κάθε φορά που ο Oleksiy και οι συνάδελφοί του «χτυπούν» ένα ρωσικό στόχο, ευχαριστούν ένα άτομο. Πρόκειται για τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, τον Ίλον Μασκ

Όπως γράφει το Politico, στην μικρή πόλη Ιζούμ (Izyum), στην περιοχή του Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, που διεξάγονται σφοδρές μάχες όλο αυτό το διάστημα, ο Oleksiy – ο ίδιος δεν επιθυμεί να αποκαλύψει το επώνυμό του – έχει ένα ισχυρό όπλο: το Starlink. Δηλαδή, το σύστημα δορυφόρων που κατασκευάζεται από την SpaceX για την παροχή δορυφορικού διαδικτύου του Ίλον Μασκ. Το σύστημα αποτελείται από χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά (LEO), σε συνδυασμό με πομποδέκτες εδάφους. 

Ο Oleksiy όταν σχεδιάζει μια αντεπίθεση εναντίον του ρωσικού στρατού, καλεί τους ανωτέρους του για εντολές της τελευταίας στιγμής μέσω ενός ορθογώνιου δορυφορικού δέκτη Starlink, σε λευκό και γκρι χρώμα, ο οποίος είναι κρυμμένος σε ένα ρηχό λάκκο στον κήπο ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού. Ο εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας είναι συνδεδεμένος με μια θορυβώδη γεννήτρια που λειτουργεί τη μισή μέρα.

Δεν πρόκειται μόνο για στρατιωτικές επικοινωνίες. Άλλοι στην 93η μηχανοκίνητη ταξιαρχία της Ουκρανίας ενημερώνουν τους φίλους και την οικογένειά τους ότι είναι ασφαλείς μέσω καθημερινών κρυπτογραφημένων δορυφορικών μηνυμάτων, αφού το τοπικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας διακόπηκε πριν από εβδομάδες κατά τη διάρκεια σφοδρών βομβαρδισμών.

Στον ελεύθερο χρόνο τους, ο Oleksiy και οι σύντροφοί του παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο μέσω της σύνδεσης στο διαδίκτυο του Starlink και - όταν υπάρχει ανάπαυλα μεταξύ των μονομαχιών του πυροβολικού - παίζουν «Call of Duty» στα smartphones τους, ενώ κρύβονται σε καταφύγια και περιμένουν διαταγές.

«Ευχαριστώ, Ίλον Μασκ », δήλωσε ο Oleksiy αμέσως μετά τη σύνδεσή του μέσω των δορυφόρων του Starlink, ενώ λίγο μετά θα γινόταν γνωστό ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα έστελνε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στον ουκρανικό στρατό για να αντιμετωπίσει τους Ρώσους. 

Και είναι αλήθεια, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του Politico, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν προσφέρει δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, από την έναρξη του πολέμου στα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα. Ωστόσο, το Starlink του Ίλον Μασκ έχει γίνει «σανίδα» σωτηρίας για τη χώρα, τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και στον πόλεμο των εντυπώσεων και της εικόνας της Ουκρανίας προς τα έξω. 

Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς γιγάντιους δορυφόρους που είναι σε τροχιά σε μεγάλο ύψος πάνω από την επιφάνεια της γης, εδώ η λειτουργία βασίζεται σε ένα διασυνδεδεμένο σύστημα πολλών μικρού μεγέθους δορυφόρων, που βρίσκονται σε αρκετά χαμηλότερο ύψος.

Είναι πολύ πιο δύσκολο για τους «χάκερ» του αντιπάλου να διαταράξουν συνολικά το σύστημα – πολύ περισσότερο, καθώς ο κωδικός κάθε τερματικού μπορεί να αλλάξει σχετικά εύκολα για να αποφύγει ηλεκτρονικές επιθέσεις. Κάτι που, όπως έχει πει ο ίδιος ο Μασκ, έχει συμβεί επανειλημμένως, καθώς ο μηχανισμός του Κρεμλίνου έχει εντείνει τις προσπάθειές του να «σπάσει» το σύστημα.

Τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη βασίστηκαν στο Starlink για να χτυπήσουν τον ρωσικό στρατό. Επίσης, άνθρωποι που ζουν σε πολιορκημένες πόλεις κατάφεραν να κρατήσουν επαφή με τους αγαπημένους τους μέσω των δορυφόρων. 

Εντυπωσιακό είναι, επίσης, το γεγονός ότι ακόμη και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας, ενημερώνει τους πολίτες της χώρας του μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τη βοήθεια του δικτύου του Ίλον Μασκ, ενώ πραγματοποιεί κλήσεις μέσω του Zoom και συνομιλεί με πολιτικούς αρχηγούς σε όλο τον κόσμο, όπως από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έως τον Γάλλο ηγέτη, Εμανουέλ Μακρόν. 

Τα ουκρανικά στρατεύματα που άντεξαν στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη κατάφεραν να διατηρήσουν επαφή με τους διοικητές τους, ακόμη και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, μέσω του συστήματος Starlink. Το Starlink απέτρεψε τις προσπάθειες της Ρωσίας να αποκόψει τη χώρα και την επαφή με τον έξω κόσμο, ενώ είχε σημαντικά αποτελέσματα και στην επιχείρηση… προπαγάνδας της Μόσχας. 

Οι διοικητές έχουν εντυπωσιαστεί από την ικανότητα της εταιρείας να παραδίδει μέσα σε λίγες ημέρες χιλιάδες δορυφορικούς σταθμούς -σε μέγεθος σακιδίου-  στην εμπόλεμη χώρα και να τους διατηρεί σε λειτουργία παρά τις όλο και πιο εξελιγμένες επιθέσεις από Ρώσους χάκερ

Πηγή: skai.gr