Κλείσιμο

Πώς η πρώτη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος κατέληξε στη φυλακή

4 Μαρτίου 2005 

Η δισεκατομμυριούχος Μάρθα Στιούαρτ αποφυλακίζεται αφότου εξέτισε ποινή κάθειρξης πέντε μηνών γιατί είπε ψέματα στο πλαίσιο της κατάθεσής της στην υπόθεση του insider trading στη μετοχή της ImClone, το 2001. 

H Μάρθα Στιούαρτ, η «βασίλισσα» της οικοκυρικής της αμερικανικής τηλεόρασης, τα έκανε όλα: Μαγείρευε, έδινε συμβουλές διακόσμησης, μοιραζόταν ιδέες για DIU και την ίδια στιγμή έβγαζε πολλά χρήματα από αυτό. Είχε επεκταθεί στην τηλεόραση, τα περιοδικά, τα βιβλία, το ραδιόφωνο και το ίντερνετ, ενώ πουλούσε και δικά της προϊόντα. Την ημέρα που η εταιρεία της, η Martha Stewart Living Omnimedia, μπήκε στο χρηματιστήριο με τη μετοχή της να τριπλασιάζεται, το 2000, η Στιούαρτ έγινε η πρώτη αυτοδημιούργητη γυναίκα δισεκατομμυριούχος της Αμερικής. Εύλογα, λοιπόν, τα media παρακολουθούσαν τα μπλεξίματά της με τον νόμο, λεπτό προς λεπτό. 

Οι κάμερες κάλυψαν την έξοδό της από την ομοσπονδιακή φυλακή κοντά στο Άλντερσον, της Δυτικής Βιρτζίνια, από όπου η Στιούαρτ μετέβη στο αεροδρόμιο Greenbrier και πέταξε με μισθωμένο τζετ στη Νέα Υόρκη. Εκεί, θα παρέμενε σε κατ΄ οίκον περιορισμό για τους επόμενους πέντε μήνες, στο έκτασης 620 στρεμμάτων κτήμα της, στο Μπέντφορντ της Νέας Υόρκης. 

Αυτή η περιπέτειά της με τη δικαιοσύνη ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου του 2001, όταν η Στιούαρτ πούλησε περίπου 4.000 μετοχές της ImClone Systems, μιας εταιρείας με CΕΟ τον φίλο της, Σαν Γουάκσαλ, η οποία αναπτύσσει φάρμακα κατά του καρκίνου. 

Την επόμενη ημέρα, η μετοχή της εταιρείας βούλιαξε, όταν έγινε γνωστό ότι το νεότερο φάρμακο της ImClone, το Erbitux, είχε απορριφθεί από την αμερικανική Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ). 

Ο Γουάκσαλ, ο οποίος επίσης πούλησε μετοχές πριν μαθευτεί η απόρριψη του φαρμάκου, συνελήφθη με την κατηγορία του insider trading και αργότερα καταδικάστηκε σε περισσότερα από επτά χρόνια φυλάκισης. 

Όταν ανακρίθηκε για τις πωλήσεις των μετοχών της, τον Ιούνιο του 2002, η Στιούαρτ αρνήθηκε ότι είχε πληροφορίες εκ των έσω και είπε ότι πούλησε τις μετοχές στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που είχε κάνει νωρίτερα με τον χρηματιστή της, Πίτερ Μπακάνοβιτς, της Merrill Lynch. 

Τον επόμενο μήνα, ο Μπακάνοβιτς τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τη Merrill Lynch όταν οι ανακριτές δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν ότι μία τέτοια συμφωνία υπήρχε πράγματι. Και τον Σεπτέμβριο του 2002, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης άρχισε να ερευνά τις πωλήσεις των μετοχών της Στιούαρτ και το ενδεχόμενο να υπήρξε insider trading. 

Πριν περάσει ένας χρόνος, σε βάρος της Στιούαρτ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για χρηματιστηριακή απάτη και παρακώληση δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα η επιχειρηματίας να αναγκαστεί να παραιτηθεί από πρόεδρος και CEO της εταιρείας της, της Martha Stewart Living Omnimedia. Η δίκη της ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2003. 

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο πρώην βοηθός του Μπακάνοβιτς κατέθεσε ότι είχε λάβει εντολή από τον προϊστάμενό του να ενημερώσει την Στιούαρτ ότι μπορούσε να πουλήσει τις μετοχές ImClone που κατείχε. Στη συνέχεια, ένας φίλος της κατέθεσε ότι η Στιούαρτ του είχε πει πως γνώριζε ότι ο Σαν Γουάκσαλ προσπαθούσε να πουλήσει τις μετοχές, πριν εκείνη πουλήσει τις δικές της. 

Ο δικαστής δεν βρήκε επαρκείς τις αποδείξεις για την κατηγορία της χρηματιστηριακής απάτης, όμως καταδίκασε την Στιούαρτ για όλες τις άλλες κατηγορίες: Συνωμοσία, παρακώληση δικαιοσύνης και ψευδή κατάθεση.  

Οι δημοσκοπήσει την εποχή εκείνη έδειχναν ότι πολλοί Αμερικανοί τάσσονταν υπέρ της φυλάκισής της, ενώ άλλοι πίστευαν ότι η Στιούαρτ είχε πέσει θύμα υπερβολικά αυστηρών εισαγγελέων. 

Στις 16 Ιουλίου του 2004, καταδικάστηκε σε πέντε μήνες φυλάκισης και πέντε μήνες κατ΄ οίκον περιορισμού, καθώς και σε πρόστιμο 30.000 δολαρίων. Μάλλον έπεσε στα «μαλακά», αφού αντιμετώπιζε έως και 16 χρόνια στη φυλακή. 

Παρότι υπήρχαν φόβοι ότι τα νομικά προβλήματά της θα έπλητταν την επιχειρηματική αυτοκρατορία της, η μετοχή της Martha Stewart Living Omnimedia ενισχύθηκε δραματικά όσο εκείνη ήταν στη φυλακή, με την αξία της να τετραπλασιάζεται έως την αποφυλάκισή της. 

Μόλις ολοκλήρωσε και την κατ΄ οίκον κράτησή της, η Στιούαρτ άρχισε να δουλεύει πάνω σε δύο νέες τηλεοπτικές εκπομπές. Σε αντίθεση με άλλες διασημότητες που είχαν προβλήματα με τη δικαιοσύνη, το προφίλ της δεν επλήγη από το σκάνδαλο. 

Χρόνια αργότερα, η Στιούαρτ μίλησε για την εμπειρία της στη φυλακή. «Λένε πως όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, μπορείς να φτιάξεις λεμονάδα.  Πως ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό. Όχι. Κανένα από αυτά τα ρητά δεν ταιριάζει. Είναι μία φρικτή εμπειρία. Δεν υπάρχει τίποτα καλό για αυτό, τίποτα». Και αυτό, παρότι η δισεκατομμυριούχος εξέτισε την ποινή της σε αυτήν που είναι γνωστή και ως «Camp Cupcake», ή αλλιώς η πιο άνετη φυλακή των ΗΠΑ. 

Πηγή: Money Review