Μαφία: Πώς εκμεταλλεύεται τον κορωνοϊό στην Ιταλία και όχι μόνο

Μαφία: Πώς εκμεταλλεύεται τον κορωνοϊό στην Ιταλία και όχι μόνο

Πριν από λίγες εβδομάδες στην πόλη της Μεσίνα στην Ιταλία, μια ασυνήθιστη πομπή έσπασε την καραντίνα και την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει ακόμη στην χώρα προκειμένου κάποιοι να παραβρεθούν σε μια κηδεία.

Παρά το γεγονός ότι οι κηδείες είχαν απαγορευθεί όταν η Μαφία θέλει να αποχαιρετήσει έναν δικό της Νονό στον ιταλικό Νότο, απλά το κάνει χωρίς να ζητάει άδεια από κανέναν.

Η πιο ισχυρή οργάνωση της Μαφίας - η "N'drangheta" (Ντραγκέτα) είχε χάσει μια από τις σεβάσμιες μορφές της, έναν γόνο από τις πιο διαβόητες οικογένειες της Μαφίας και το τελευταίο αντίο έπρεπε να γίνει δημόσια, με την παρουσία δώδεκα capo να αποτείνουν φόρο τιμής και τα σέβη τους στον 70χρονο «σύντροφο» τους.

Η περίεργη πομπή προκάλεσε αρχικά σχόλια μεταξύ των κατοίκων που την είδαν, αλλά δεν χρειάστηκαν παρά λίγα λεπτά για να καταλάβουν το αυτονόητο. Ότι ακόμη και στην εποχή του κορωνοϊού η Ιταλική Μαφία ζει και βασιλεύει, αποφασίζει και διατάζει, κάνει ότι θέλει και σπάει την καραντίνα για να κηδέψει έναν νονό της.

Ο Κλαούντιο Φάβα πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής κατά της Μαφίας μιλώντας στο CNN για την κηδεία του μαφιόζου στους άδειους δρόμους της Μεσίνα την χαρακτήρισε ένα «πραγματικό σκάνδαλο, προσβολή για όσους έχασαν τους συγγενείς τους στην πανδημία». Αυτούς που δεν αποχαιρέτησαν ποτέ τους δικούς τους ανθρώπους, αφού οι κηδείες έχουν απαγορευτεί σε ολόκληρη την χώρα από τον Μάρτιο.

Το ότι η συγκεκριμένη έλαβε χώρα χωρίς να παρέμβει καν η αστυνομία, δείχνει την δύναμη της Μαφίας, η οποία εκμεταλλεύεται ακόμη και μια πανδημία, προκειμένου να βγει πιο δυνατή.

Ο νόμος της Ντρανγκέτα

Ειδικά στον φτωχό Ιταλικό Νότο σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι Μαφιόζοι εμφανίζονται σε αρκετές περιπτώσεις ως καλοί Σαμαρείτες.

Παρέχουν είδη καθημερινής ανάγκης σε φτωχογειτονιές, προσφέρουν πίστωση σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ σχεδιάζουν να απορροφήσουν ένα κομμάτι των δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για κεφάλαια τόνωσης.

Η πιο ισχυρή οργάνωση της Μαφίας - η "N'drangheta" (Ντραγκέτα), με έδρα την Καλαβρία - πιστεύεται ότι ελέγχει το 80% της ευρωπαϊκής αγοράς κοκαΐνης. Ακόμη και όταν η πανδημία κατέστησε πιο δύσκολη τη διανομή, εκμεταλλεύτηκε την καραντίνα.

Ο δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο - συγγραφέας του "Γόμμορα - η άλλη Μαφία της Ιταλίας", μια έκθεση της μαφίας της Καμόρα στη Νάπολη - αναφέρει στο CNN ότι "οι διακινητές εκμεταλλεύτηκαν την [έλλειψη] εποπτείας της επιβολής του νόμου στα λιμάνια, στα αεροδρόμια".

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ρομπέρτο Σαβιάνο-η Μαφία τον έχει επικηρύξει και φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο-οι Νονοί εκμεταλλεύθηκαν την απουσία ισχυρών δυνάμεων στα λιμάνια και τα αεροδρόμια που ελέγχουν κοντέινερ και εμπορεύματα.

«Ποιος να ελέγξει πια;» είπε στο CNN ο άνθρωπος που με τα βιβλία του ξεσκέπασε την δράση της Ντρανγκέτα και μπήκε στο στόχαστρο των μαφιόζων, ζώντας έκτοτε μαζί με τους καραμπινιέρους που τον φυλάνε.

Οργανώσεις της Μαφίας πλήττουν ήδη τμήματα της οικονομίας

Ενώ οι παραδοσιακές δραστηριότητες της Μαφίας, όπως ο εκβιασμός μπορεί να δέχεται πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βρίσκουν νέες ευκαιρίες, λέει η Άννα Σέργι, ανώτερη λέκτορας στην εγκληματολογία στο Πανεπιστήμιο του Essex.

Ο Φράνκο Γκαμπριέλι, επικεφαλής της ιταλικής αστυνομίας, δήλωσε ότι οι οργανώσεις της Μαφίας πλήττουν ήδη τμήματα της οικονομίας "που δεν έχουν μπλοκαριστεί από τους περιορισμούς του Covid-19: την αγροδιατροφική αλυσίδα, την προμήθεια φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, την οδική μεταφορά".

Την ίδια άποψη μοιράζεται ο Σαβιάνο: "Τα γραφεία τελετών, τα πλυντήρια νοσοκομείων, οι εταιρείες καθαρισμού εταιρείες παράδοσης τροφίμων, βενζινάδικα, αυτοί είναι οι κλάδοι που έλεγχαν τα τελευταία 10 χρόνια", λέει στο CNN.

Είναι τέτοιο το οικονομικό δίκτυο της "Ντραγκέτα", είπε ο Gabrielli την περασμένη εβδομάδα, ώστε θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την απεγνωσμένη ανάγκη για μετρητά που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τις οποίες δεν ελέγχει επί του παρόντος.

"Στο τέλος της έκτακτης ανάγκης, οι εγκληματικές ενώσεις θα μπορούσαν να έχουν μολύνει την οικονομία, ελέγχοντας εταιρείες που προηγουμένως δεν είχαν διεισδύσει", είπε.

Η Σέργι λέει ότι οι προηγούμενες κρίσεις έχουν δείξει ότι η Μαφία μπορεί να μεταφέρει χρήματα γρήγορα εκτός του τραπεζικού συστήματος και να απαιτήσει λιγότερες εγγυήσεις από τις τράπεζες. Ο δανεισμός χρημάτων σε προβληματικές εταιρείες και, στη συνέχεια, σταδιακά ο έλεγχος τους είναι μια καλοδουλεμένη τακτική μαφίας.

Ο Νικολα Γκρατερι, ανακριτής κατά της μαφίας και επικεφαλής της εισαγγελικής αρχής στο Catanzaro, δήλωσε στο CNNi ότι επιχειρήσεις όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

Η τελευταία μεγάλη ύφεση, το 2008, προσφέρεται για συγκρίσεις.

Ομάδες κατά της μαφίας, όπως η SOS Impresa, δήλωσαν ότι η κρίση μετέτρεψε τη Μαφία στη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας. Η ομάδα που εδρεύει στο Παλέρμο υπολόγισε το 2012 ότι η Μαφία είχε ρευστότητα 65 δισεκατομμυρίων ευρώ (72 δισεκατομμύρια δολάρια) και χαρακτήρισε τον εκβιασμό δανεισμού ως «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Ταυτόχρονα, πολλές ιταλικές τράπεζες αγωνίζονταν να παραμείνουν σε λειτουργία και δανείζονταν σε μεγάλο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η "Ντραγκέτα" και άλλες ομάδες δεν ζουν απλώς από κοινωνίες που είναι ισχυρές. Χτίζουν πίστη παρέχοντας είδη ανάγκης σε φτωχογειτονιές και μετρητά σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Για τον Γκρατερι, αυτή είναι "μια μέθοδος για να δημιουργήσουν πίστη. Εάν εμείς - το κράτος - δεν δείξουμε ότι είμαστε αποτελεσματικοί, αυτό που θα μπορούσε να συμβεί είναι ότι η Μαφία εμφανίζεται ως νικητής ενός μοντέλου και ίσως ζητήσει αντάλλαγμα στις εκλογές”.

Η Ζόρα Χάουζερ, ερευνητής του οργανωμένου εγκλήματος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι “αυτό που βλέπουμε –και θα βλέπουμε όλο και περισσότερο καθώς εξελίσσεται η οικονομική και κοινωνική κρίση– είναι οι ομάδες μαφίας που επιστρέφουν στις βασικές επιχειρήσεις προστασίας και διακυβέρνησης”.

Η εγκληματολόγος Άννα Σέρργι λέει ότι η μαφία θέλει η κοινότητα να τους συμπαθεί, αλλά και να τους έχει ανάγκη.

Η κυβέρνηση γνωρίζει τον κίνδυνο. Το CNN εξασφάλισε μια επιστολή της υπουργού Εσωτερικών Luciana Lamorgese προς τους περιφερειάρχες, στην οποία τους προειδοποιούσε ότι εγκληματικές οργανώσεις θα προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν "μορφές υποστήριξης" για να κερδίσουν δημοτικότητα.

Ο Σαβιάνο λέει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, η μαφία θα προσπαθήσει να προσλάβει τους νέους άνεργους ως "στρατιώτες" της.

Πηγή: CNN