Πορτογαλία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε ως "ασαφή" τον νόμο για την αποποινικοποίηση της ευθανασίας

Οι δικαστές έκριναν ότι το κείμενο δεν ήταν σύμφωνο με το Σύνταγμα

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας απέρριψε σήμερα, για δεύτερη φορά, τον νόμο με τον οποίο αποποινικοποιείται η ευθανασία στη χώρα, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη ασάφεια» στις διατάξεις του. Το νομοσχέδιο επιστρέφει τώρα και πάλι στο Κοινοβούλιο που προσπαθεί εδώ και τρία χρόνια να συντάξει και να περάσει τον σχετικό νόμο.

Οι δικαστές έκριναν ότι το κείμενο δεν ήταν σύμφωνο με το Σύνταγμα επειδή δεν καθόριζε με ακρίβεια τον «πόνο μεγάλης έντασης» που ανοίγει τον δρόμο για τον «ιατρικά υποβοηθούμενο θάνατο» του ασθενούς, όπως ανέφεραν στην ανακοίνωση που διαβάστηκε στους δημοσιογράφους.

Το ίδιο Δικαστήριο είχε απορρίψει τον νόμο και τον Μάρτιο του 2021, θεωρώντας ότι οι όροι που χρησιμοποιούνταν στο κείμενο ήταν «υπερβολικά ανακριβείς».

Το Κοινοβούλιο μπορεί να επαναδιατυπώσει το κείμενο και να το υποβάλει και πάλι προς έγκριση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον συντηρητικό Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ο οποίος προσέφυγε στις αρχές Ιανουαρίο στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Οι βουλευτές ψήφισαν για πρώτη φορά υπέρ της αποποινικοποίησης της ευθανασίας τον Φεβρουάριο του 2020 όμως ο νόμος προσέκρουσε στις αντιρρήσεις του Προέδρου, ενός πιστού Καθολικού και πρώην καθηγητή νομικής, ο οποίος είχε ασκήσει βέτο στην προηγούμενη εκδοχή του νόμου.

Η Σοσιαλίστρια βουλευτής Ισαμπέλ Μορέιρα σχολίασε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου λέγοντας ότι βασίστηκε σε μια «τεχνική λεπτομέρεια» και ότι «τα περισσότερα από τα επιχειρήματα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έγιναν δεκτά». «Αν το θέμα είναι να διορθώσουμε μια λέξη, είμαστε εδώ για να το κάνουμε», είπε.

Ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία, έχουν νομιμοποιήσει μέχρι σήμερα την ευθανασία.

Πηγή: skai.gr