Κλείσιμο

«Ανταρσία» από Πολωνία: Θα δώσουμε Leopard 2 στο Κίεβο χωρίς συγκατάθεση του Βερολίνου

Οι χώρες που προμηθεύονται όπλα από τη Γερμανία δεν έχουν δικαίωμα να τα επανεξαγάγουν σε τρίτη χώρα όπως η Πολωνία χωρίς άδεια 

«Ανταρσία» της Πολωνίας για την επανεξαγωγή των αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Η Βαρσοβία είναι έτοιμη να στείλει άρματα μάχης Leopard 2, ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση της Γερμανίας, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σύμφωνα με το Politico. 

«Είτε θα επιτύχουμε αυτή τη συμφωνία γρήγορα ή θα κάνουμε το σωστό μόνοι μας», ξεκαθάρισε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Η Πολωνία έχει δεσμευτεί να στείλει 14 άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Όμως, δεδομένου ότι τα τανκς είναι γερμανικής κατασκευής, χρειάζεται την έγκριση του Βερολίνου για επανεξαγωγή, την οποία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν έχει δώσει ακόμη.

«Η συναίνεση εδώ είναι ένα δευτερεύον ζήτημα», είπε ο Μοραβιέτσκι στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό της Πολωνίας ενώ επέστρεφε από το Νταβός, όπου συμμετείχε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Αρκετοί από τους ευρωπαίους συμμάχους της Γερμανίας έχουν ζητήσει από το Βερολίνο να εγκρίνει την επανεξαγωγή των αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, αλλά η ίδια η γερμανική κυβέρνηση περιμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν την πρώτη κίνηση.

«Εδώ, το πιο σημαντικό πράγμα είναι  οι Γερμανοί (...) να προσφέρουν τα σύγχρονα τανκς  τους, τον σύγχρονο εξοπλισμό τους, το συντομότερο δυνατό, γιατί η ικανότητα υπεράσπισης της ελευθερίας στην Ουκρανία μπορεί να εξαρτάται από αυτό, και έτσι η ασφάλεια όλης της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από αυτό» τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργό.  

Μέχρι τώρα, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει υπαναχωρήσει. Όταν πιέστηκε για το θέμα μιλώντας σε εκδήλωση στο Νταβός την Τετάρτη, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του σχετικά με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. «Είμαστε [από] αυτούς που κάνουν τα περισσότερα», αρκέστηκε να δηλώσει ο Σολτς.

«Ποτέ δεν κάνουμε κάτι μόνοι μας, αλλά μαζί με άλλους, ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι πολύ σημαντικές σε αυτό το κοινό καθήκον να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης δεσμευτεί επίσημα να προμηθεύσει την Ουκρανία με μερικά από τα δικά του άρματα μάχης, τα βρετανικά Challenger 2.

Η Ουκρανία πιέζει τους δυτικούς συμμάχους της να παραδώσουν τεθωρακισμένα άρματα μάχης τις τελευταίες εβδομάδες, λέγοντας ότι χρειάζεται εκατοντάδες για να ξεκινήσει μια μεγάλη αντεπίθεση κατά της Ρωσίας την άνοιξη.
 

Πηγή: skai.gr