Κοινή δήλωση ΜΜΕ κατά του κυβερνώντος κόμματος στην Πολωνία: Θα υπερασπισθούμε την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας

Όπως καταγγέλλεται, το κυβερνών κόμμα έχει μετατρέψει τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σε όργανα προπαγάνδας, ενώ τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης δέχονται συνεχώς πιέσεις

Δεκάδες μέσα ενημέρωσης στην Πολωνία δημοσιεύουν κοινή δήλωση για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου, μετά από τις καταγγελίες για έλεγχο του Τύπου από το κυβερνών εθνικιστικό, υπερσυντηρητικό Κόμμα του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS), εν όψει των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου.

Όπως καταγγέλλεται, το κυβερνών κόμμα έχει μετατρέψει από το 2015, με την άνοδό του στην εξουσία, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σε όργανα προπαγάνδας, ενώ τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης δέχονται συνεχώς πιέσεις.

«Δηλώνουμε ότι θα υπερασπισθούμε την ανεξαρτησία της πολωνικής δημοσιογραφίας και ότι οι συντακτικές ομάδες που διευθύνουμε θα ενημερώνουν από κοινού και με συνέπεια το κοινό σχετικά με κάθε απόπειρα των αρχών να επηρεάσουν τα μέσα ενημέρωσης», αναφέρεται στο κείμενο.

Η κοινή δήλωση δημοσιεύεται αφού δύο νέα πολωνικά portals, τα Onet και Wp.pl, κατήγγειλαν ότι πρόσωπα της κυβέρνησης προσπάθησαν να τους ασκήσουν πιέσεις.

Ο διευθυντής του Onet έγραψε ότι άτομο που έχει σχέσεις με την κυβέρνηση του πρότεινε να διοριστεί στην ιστοσελίδα, υποδιευθυντής που ευθύνη του θα είναι να διασφαλίζει ότι η άποψη της κυβέρνησης εκπροσωπείται επαρκώς.   

Ο διευθυντής του Wp.pl έγραψε ότι όταν η ιστοσελίδα άρχισε να δημοσιεύει έρευνες για το PiS, μία κρατική εταιρεία προσφέρθηκε να αγοράσει το μέσο και ο διευθυντής της, υπέδειξε σε μέλος του διοικητικού συμβουλίου ποιοι δημοσιογράφοι πρέπει να προσληφθούν και ποιοι να απολυθούν.

Η Πολωνική κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει ακόμα σε αυτές τις δηλώσεις καθώς μέλος της πολωνικής κυβέρνησης δεν ανταποκρίθηκε σήμερα σε αίτημα για σχολιασμό.

Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε την Δευτέρα για τις καταγγελίες των Onet και Wp.pl, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πιοτρ Μύλερ δήλωσε ότι στερούνται συγκεκριμένων στοιχείων.

«Δεν εκπλήσσομαι πλέον που ορισμένοι άνθρωποι κάνουν σοβαρές καταγγελίες χωρίς να παρουσιάζουν περαιτέρω γεγονότα και συνθήκες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιδιωτικού ραδιοφωνικού δικτύου RMF FM, το οποίο υπογράφει επίσης την κοινή δήλωση.

Η ελευθερία  του Τύπου έχει απασχολήσει επανειλημμένως την Πολωνία, όπως στην περίπτωση του νόμου περί ξένης ιδιοκτησίας, που θεωρείται ότι σχεδιάσθηκε για να φιμώσει το TVN24, ιδιοκτησίας Warner Bros Discovery. Τελικά, ο πολωνός πρόεδρος άσκησε το βέτο του στο νομοσχέδιο αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ