Πολιτιστική καταστροφή από πυρκαγιά στη βιβλιοθήκη της Βαϊμάρης

Σχεδόν 30.000 βιβλία έχουν πιθανώς καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά που ξέσπασε, χθες βράδυ, στην ιστορική βιβλιοθήκη Αννα-Αμαλία στη Βαϊμάρη της ανατολικής Γερμανίας, η οποία έχει χαρακτηριστεί παγκόσμια κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Ανάμεσα στις απώλειες συγκαταλέγονται μοναδικά έργα του 16ου και 18ου αιώνα, της συλλογής με παρτιτούρες που διατηρούσε η δούκισσα Αννα-Αμαλία, ενώ περίπου 40.000 πολύτιμα βιβλία που υπέστησαν ζημιές πρέπει να καταψυχθούν για να διασωθούν.
Η βιβλιοθήκη που συνορεύει με πάρκο, δύο βήματα από το σπίτι του Γκαίτε, ιδρύθηκε το 1691 και φυλάσσει σχεδόν ένα εκατομμύριο βιβλία, μεταξύ των οποίων η μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο του «Φάουστ» του Γκαίτε, 2.000 σπάνια αντίτυπα της εποχής του Μεσαίωνα, μια συλλογή Βίβλων του 16ου αιώνα, ένα παπικό διάταγμα εναντίον του Μαρτίνου Λούθηρου και επιστολές του πρώτου καγκελάριου της Γερμανίας Οτο φον Βίσμαρκ.
Η πυρκαγιά ξέσπασε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους στη σοφίτα του ιστορικού οικήματος τεχνοτροπίας μπαρόκ και κατέστρεψε ολοσχερώς το πάνω μέρος του. Στην υπέροχη αίθουσα ροκοκό της βιβλιοθήκης, οι οροφές κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.
Πηγή: skai.gr