Τα «λάθη» του Πούτιν, ο «ηρωισμός» του Ζελένσκι και το ενδεχόμενο πραξικοπήματος στη Ρωσία

Έχει περάσει μια εβδομάδα από την ημέρα που η Ρωσία άρχισε την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το Sky News ζήτησε από εμπειρογνώμονες του στρατού και της άμυνας να προσδιορίσουν τα βασικά πράγματα που έχουμε μάθει μέχρι τώρα - και τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια.

Η Ρωσία ήταν «απροετοίμαστη» και «έκανε πολλά λάθη»

Ο Έντουαρντ Άρνολντ, Ευρωπαίος ειδικός σε θέματα ασφάλειας από το Royal United Services Institute, δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός «δεν είναι τόσο εκσυγχρονισμένος ή προετοιμασμένος όσο πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να είναι» κάτι που «αποδείχτηκε αρκετά καταστροφικό» για αυτούς.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, φαίνεται ότι δεν εμπιστευόταν αρκετά τους δικούς του ανθρώπους για να πει στους στρατιώτες ποιοι ήταν οι στόχοι τους.

Όταν η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, ρωτήθηκε για τις κινήσεις του Πούτιν είπε ότι η ιστορία θα δει ότι οι ενέργειές του «κατέληξαν στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ και στην αποδυνάμωση της Ρωσίας».

Πιστεύει ότι η Ρωσία αρχικά περιόρισε τις απώλειες αμάχων και την καταστροφή κρίσιμων εθνικών υποδομών, ώστε να μπορεί να κυβερνά καλύτερα όταν θέσει ένα άλλο καθεστώς.

Ο Mathieu Boulegue, ειδικός στην ευρασιατική ασφάλεια και άμυνα στο Chatham House, είπε ότι η Ρωσία «έκανε πολλά λάθη».

Η στρατηγική του στρατού να έχει μικρότερες μονάδες, οι οποίες κινούνται χωρίς «καμία απολύτως υποστήριξη» τους άφησε «πολύ ευάλωτους σε ενέδρες», είπε.

«Μετά από μια αποτυχημένη πρώτη εβδομάδα, παίζουν με αυτό που κάνουν καλύτερα, αυτό που αρχίζουμε να βλέπουμε στο Κίεβο και το Χάρκοβο: τρομοκρατικές εκστρατείες, βομβαρδισμοί, βομβαρδισμοί, αδιάκριτα πυρομαχικά για να τρομοκρατήσουν τους πληθυσμούς και να καταλάβουν γρήγορα εδάφη», συμπλήρωσε. 

Ο William Alberque, πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που είναι τώρα διευθυντής στρατηγικής, τεχνολογίας και ελέγχου όπλων στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, είπε ότι περίμενε ότι η χώρα θα προχωρούσε σε αεροπορικές επιδρομές για τουλάχιστον μια εβδομάδα για να αποκτήσει τον έλεγχο από αέρος πριν στείλει στρατεύματα.

Ένα άλλο πρόβλημα ήταν ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε πραγματικά φτωχό εξοπλισμό επικοινωνίας που ήταν εύκολα χακαρισμένος, είπε.

Ο Έντουαρντ Λούκας, ειδικός στη Ρωσία, είπε ότι εξεπλάγη που η Ρωσία δεν «έκοψε» το διαδίκτυο και την κινητή τηλεφωνία,  το οποίο τώρα βοηθά τους Ουκρανούς να διαδώσουν τα βασικά τους μηνύματα.

Ο Πούτιν υποτίμησε την ουκρανική αντίσταση

Η Ρωσία ήταν απροετοίμαστη εν μέρει λόγω «αποτυχημένων υποθέσεων», σύμφωνα με τον κ. Boulegue.

«Πιθανότατα πίστευαν ότι οι Ουκρανοί απλώς θα άφηναν τα όπλα και θα σταματήσουν να πολεμούν», σημείωσε.

«Έπεσαν θύματα της δικής τους αφήγησης γύρω από τον "αμυντικό δικαιολογημένο πόλεμο" που στοχεύει στην απελευθέρωση ή την αποναζιστική οργάνωση της Ουκρανίας».

Αντίθετα, οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετώπισαν έναν ουκρανικό στρατό που έχει βελτιώσει τις δικές του δυνατότητες από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, τόνισε ο κ. Λούκας.

Ο κ. Άρνολντ είπε ότι οι Ουκρανοί «προέβαλαν λυσσαλέα αντίσταση» που περιελάμβανε καθοριστικά τον οπλισμό αμάχων, όχι μόνο ένοπλων δυνάμεων.

Ο Ζελένσκι έγινε «ήρωας πολέμου» αλλά και «μοναδικό σημείο αποτυχίας»

Αυτό ήταν δυνατό, επειδή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ακόμα πρόσβαση σε ένα λειτουργικό δίκτυο επικοινωνίας που του επιτρέπει να εκφωνεί «τσορτσιλιανές» ομιλίες για να συγκεντρώσει τον λαό του καθώς και άλλους παγκόσμιους ηγέτες, σύμφωνα με τον κ. Λούκας.

Ο κ. Boulegue επισήμανε ότι η δημόσια εικόνα του έχει μετατραπεί από «ένας απλός πρόεδρος» σε «ήρωα πολέμου» που «αντέχει στον Πούτιν και τροφοδοτεί τον ουκρανικό πατριωτισμό και υπερηφάνεια».

Αντί να θεωρεί το παρελθόν του ως κωμικός ως υποχρέωση, ο κ. Arnold είπε ότι ήταν ένα πλεονέκτημα.

«Είναι ένας ηθοποιός που είναι πολύ καλός μπροστά σε μια οθόνη», είπε, προσθέτοντας ότι «τα μηνύματά του είναι πολύ ξεκάθαρα».

Ο κ. Alberque είπε ότι η Δύση πίστευε ότι η Ρωσία ήταν «νίντζα στον πόλεμο πληροφοριών» λόγω της παρέμβασής τους σε εκλογές και προηγούμενες εκστρατείες παραπληροφόρησης - αλλά είπε ότι «χάνουν τον πόλεμο πληροφοριών» από την Ουκρανία.

«Εάν ο Ζελένσκι είτε δολοφονηθεί είτε απομακρυνθεί με άλλα μέσα, δεν φαίνεται να υπάρχει κανείς που να μπορεί να πάρει αυτόν τον μανδύα ακόμα», τόνισε ο Άρνολντ.

Είπε ότι μια βασική κίνηση θα ήταν να επεξεργαστούμε μια διαδοχή διοίκησης και να έχουμε ηγέτες που δεν βρίσκονται στο Κίεβο που θα μπορούσαν να αναλάβουν εάν χρειαστεί.

Η μεγαλύτερη αλλαγή στάσης της Δύσης απέναντι στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες

Ο κ. Λούκας είπε ότι η παγκόσμια απάντηση στην εισβολή ήταν «εκπληκτική».

«Έχουμε δει περισσότερες αλλαγές στη στάση της Δύσης απέναντι στη Ρωσία τις τελευταίες πέντε ημέρες από ό,τι τα τελευταία 25 χρόνια», σημείωσε.

Ο κ. Άρνολντ είπε ότι υπήρξαν οι μεγαλύτερες «αλλαγές» στις ευρωπαϊκές πολιτικές ασφάλειας εδώ και δεκαετίες - όπως η γερμανική αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της κατά 100 δισ. ευρώ και αποστολή βοήθειας, καθώς και η Σουηδία και η Φινλανδία να μην παραμένουν πλέον ουδέτερες.

Τι μπορεί να ακολουθήσει

Ο κ. Boulegue είπε ότι πιθανότατα θα δούμε μια «τρομοκρατική εκστρατεία που αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Ρωσίας για κατάληψη πόλεων» τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Λούκας πρόσθεσε ότι λόγω της κλιμάκωσης της βίας «χιλιάδες ακόμη άνθρωποι θα πεθάνουν» και «εκατοντάδες χιλιάδες θα γίνουν πρόσφυγες», ασκώντας «τεράστια πίεση» σε γειτονικές χώρες όπως η Μολδαβία.

Παράλληλα, οι Ρώσοι σε όλη τη χώρα «άρχισαν να αναρωτιούνται τι κάνουν οι γιοι τους που είναι στρατευμένοι» και οι "κυματισμοί" της δημόσιας διαμαρτυρίας θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κύματα.

Υπάρχουν ήδη αποστασίες και λιποταξίες από τον στρατό, ο οποίος "είναι ξεκάθαρα υπό μεγάλη πίεση με πολύ χαμηλό ηθικό", είπε.

«Υπάρχει πιθανότητα πραξικοπήματος στο παλάτι όπου οι άνθρωποι γύρω από τον Πούτιν λένε ότι "δεν θέλουμε να πάμε με το αφεντικό, οπότε ας βγάλουμε το αφεντικό έξω"», επισήμανε.

Μάλιστα, ναμένει περισσότερη πολιτική και οικονομική πίεση στη Λευκορωσία τώρα που έχει ευθυγραμμιστεί με τη Ρωσία.

Πηγή: skai.gr