Τα δύο μέτωπα της Ουκρανίας, οι πυρηνικές ασκήσεις και οι (κατά φαντασίαν) νικητές

Η γεωπολιτική αντιπαράθεση χτυπά πλέον κόκκινο και σε αυτό το φόντο ΝΑΤΟ και Ρωσία ετοιμάζονται, ξεχωριστά, για τις προγραμματισμένες ασκήσεις των στρατηγικών πυρηνικών τους δυνάμεων

Της Αθηνάς Παπακώστα


Ο πόλεμος των ανακοινώσεων με τα νέα από το μέτωπο της Ουκρανίας συνεχίστηκε και αυτό το Σαββατοκύριακο.  Από τη μία, οι Ρώσοι που ανακοίνωσαν την απώθηση των ουκρανικών δυνάμεων σε Ντόνετσκ, Χερσώνα και Μικολάιβ και από την άλλη, οι Ουκρανοί οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι η πόλη Μπαχμούτ παραμένει υπό τον έλεγχο τους. Πόσοι νικητές χωρούν σε έναν πόλεμο; 

Η κατάσταση στα ανατολικά παραμένει κρίσιμη. Το παραδέχτηκε και στο διάγγελμα του Σαββάτου και ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. “Οι μάχες συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές του μετώπου. Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη στις περιφέρειες Ντόνετσκ και Λουγκάσνκ”, τόνισε συμπληρώνοντας ότι “οι μεγαλύτερες δυσκολίες εντοπίζονται προς την κατεύθυνση της πόλης Μπαχμούτ”. Ο ουκρανικός στρατός μπορεί να διατηρεί τις θέσεις του σε αυτό το κομβικό σημείο στο χάρτη εντός της ευρύτερης βιομηχανικής ζώνης του Ντονμπάς ωστόσο οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πιέζουν στην περιοχή και στοχεύουν την πόλη που οδηγεί σε Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ. Την ίδια στιγμή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί κατά στρατιωτικών και ενεργειακών στόχων της Ουκρανίας με την ουκρανική πλευρά να γνωστοποιεί ότι τουλάχιστον 30 υποδομές έχουν πληγεί σε 24 ώρες σε ολόκληρη τη χώρα. 

Τα μέτωπα στην Ουκρανία είναι πλέον δύο. Το ένα αφορά όσα συμβαίνουν στην ανατολή και τον νότο τη χώρας με τις ουκρανικές δυνάμεις να διατηρούν το “πάνω” χέρι και την επέλασή τους κατά των ρωσικών δυνάμεων να συνεχίζεται και το άλλο αφορά στον ενεργειακό ακρωτηριασμό της Ουκρανίας στον οποίο φαίνεται να στοχεύει η Μόσχα χτυπώντας υποδομές θέρμανσης, ηλεκτροδότησης καθώς και υδροδότησης. Σύμφωνα με τα όσα δήλωνε μία εβδομάδα περίπου πριν ο Ουκρανός πρόεδρος “οι κατακτητές δεν μπορούν να μας αντιμετωπίσουν στο πεδίο της μάχης”. Ωστόσο, οι Ρώσοι δεν θυμήθηκαν τις υποδομές της Ουκρανίας μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας για την οποία το Κιέβο εξακολουθεί να μην έχει αναλάβει την ευθύνη. Αντιθέτως, από τις 24 Φεβρουαρίου στοχεύουν ξανά και ξανά ενεργειακές εγκαταστάσεις. Στις 11 Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, είχαν χτυπήσει θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο στο Χάρκοβο. Χθες, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ ανακοίνωσε ότι 4.000 εγκαταστάσεις έχουν αποκατασταθεί σημειώνοντας ότι οι Ουκρανοί πολίτες μείωσαν εθελοντικά κατά 10% την κατανάλωση ενέργειας σε όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Ο πραγματικός κίνδυνος για την Ουκρανία, έγραφαν οι Financial Times, είναι η καταστροφή των επί Σοβιετικής κατασκευής εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα όταν οι θερμοκρασίες θα είναι υπό του μηδενός καθώς εάν δεν μπορέσουν να επισκευαστούν άμεσα τότε οι σωλήνες τους θα παγώσουν και θα σπάσουν. Ταυτόχρονα, η εφημερίδα σημείωνε ότι για να λειτουργήσουν τα εν λόγω εργοστάσια χρειάζονται ρεύμα. 

Το Κιέβο έχει ανακοινώσει ότι περιμένει εντός του μήνα προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και το Κρεμλίνο τονίζει ότι το ΝΑΤΟ έχει εμπλακεί ντε φάκτο στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου φρόντισε να υπογραμμίσει ότι κάτι τέτοιο “απαιτεί την εσωτερική οικονομική και άλλη κινητοποίησή μας” ξεκαθαρίζοντας ότι “άλλο το καθεστώς του Κιέβου, άλλο οι δυνατότητες του ΝΑΤΟ”. Σε αυτό το πλαίσιο επιμονής της Μόσχας να διατηρεί υψηλούς τόνους κατά της Δύσης έρχεται να προστεθεί και η διαρροή από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σύμφωνα με την οποία η Μόσχα δεν μπορεί να συνεχίσει να παράγει προηγμένα πυρομαχικά με τον ίδιο ρυθμό που τα εξαντλεί. 

Στο παιχνίδι έχει εισέλθει και το Ιράν με τις Ηνωμένες Πολιτείες να το βάζουν στο κάδρο καθώς, σύμφωνα με την Washington Post, αξιωματούχοι της Ουάσινγκτον αλλά και του ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται να στείλει βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία. Σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις κατά του Ιράν συζητώντας το θέμα μεταφοράς drones στη Μόσχα. Σκοπός είναι να υπάρξει έστω μία πολιτική συμφωνία επί του θέματος η οποία θα “στρώσει” τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων, αργότερα. Από την πλευρά της, η Τεχεράνη αρνείται ότι εφοδιάζει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενώ, η Ουκρανία καταγγέλλει, εδώ και καιρό, ότι σημειώνονται επιθέσεις με ιρανικά drones τύπου Shahed-136 και το Κρεμλίνο δεν κάνει κανένα σχόλιο. 

Νωρίς χθες το βράδυ ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν τόνισε ότι εναπόκειται στους συμμάχους του ΝΑΤΟ και σε άλλες υπεύθυνες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ινδίας, “να στείλουν ένα ξεκάθαρο και αποφασιστικό μήνυμα στη Ρωσία ότι δεν πρέπει να περιεργάζεται τη χρήση πυρηνικών όπλων σε αυτή τη διαμάχη”. Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος έχει ήδη δηλώσει ότι “οποιαδήποτε απευθείας σύγκρουση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία θα οδηγούσε σε παγκόσμια καταστροφή”. 

Προς το παρόν, η Γαλλία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τουλάχιστον 2.000 Ουκρανούς στρατιώτες με σκοπό την εκπαίδευσή τους. Το Παρίσι έχει ήδη παραδώσει 18 μονάδες πυροβολικού Caesar στο Κιέβο με τις συνομιλίες για την αποστολή επιπλέον έξι να βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα, στη Λευκορωσία φτάνουν 9.000 Ρώσοι στρατιώτες ως μέρος ανάπτυξης της κοινής δύναμης. 

Η γεωπολιτική αντιπαράθεση χτυπά πλέον κόκκινο και σε αυτό το φόντο ΝΑΤΟ και Ρωσία ετοιμάζονται, ξεχωριστά, για τις προγραμματισμένες ασκήσεις των στρατηγικών πυρηνικών τους δυνάμεων. Σήμερα αρχίζει η ετήσια πυρηνική άσκηση του ΝΑΤΟ “Steadfast Noon” - τουλάχιστον 625 μίλια μακριά από τη Ρωσία, και πιθανότατα εντός του μήνα θα ξεκινήσει και η ετήσια ρωσική άσκηση Grom. 


 

Πηγή: skai.gr