Οι Ρώσοι σφυροκοπούν Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ - Θέλουν να μπουν σε Μαριούπολη, Ποπάσνα και Ρουμπεζνόγιε

Να καταλάβει εξ ολοκλήρου τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ επιχειρεί τις τελευταίες ώρες ο ρωσικός στρατός, βομβαρδίζοντας ανηλεώς τις ουκρανικές θέσεις, αλλά και κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με αναφορές από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, Μαριούπολη, Ποπάσνα και Ρουμπεζνόγιε δέχονται ευρείας κλίμακας επίθεση από όλα τα μέτωπα, καθώς σκοπός των στρατηγών του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι η κατάληψη των τριών πόλεων και ο αποκλεισμός όλων των διαδρόμων προς την Αζοφική Θάλασσα.

Οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για γενικής κλίμακας βομβαρδισμό και όχι για επιλεκτικά στρατιωτικούς στόχους.

Σκληρές μάχες και περιμετρικά του Κιέβου

Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν το σφυροκόπημα στα περίχωρα του Κιέβου, καθώς στόχος τους είναι να διατηρήσουν τον αποκλεισμό στο Κίεβο, παρά τη «συμφωνία» της Τρίτης για μερική αποκλιμάκωση, καθώς και να «σφραγίσουν» την περιοχή γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ.

Ειδικότερα στο Ιρπίν, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μία επίθεση ευρείας κλίμακας με όλα τα μέσα, ισοπεδώνοντας κυριολεκτικά την περιοχή, σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από το κέντρο του Κιέβου.

Καντίροφ: Η Μόσχα δεν θα κάνει παραχωρήσεις

Ο ηγέτης των Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και ότι διαπραγματευτής του Κρεμλίνου, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, έκανε λάθος αφήνοντας να εννοηθεί το αντίθετο.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram, στο οποίο εμφανίζεται να διαφοροποιείται ξεκάθαρα σε σχέση με την επίσημη στάση της Μόσχας, ο Καντίροφ είπε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα σταματήσει έτσι απλά αυτό που ξεκίνησε στην Ουκρανία.

Τη Δευτέρα το Γαλλικό Πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι ο Ραμζάν Καντίροφ, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέβη στη Μαριούπολη, προκειμένου να κινητοποιήσει τα τσετσενικά στρατεύματά, που συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον αυτής της μεγαλούπολης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Οι Τατάροι ζητούν επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία

Εκπρόσωποι των Τατάρων της Κριμαίας ζήτησαν σήμερα την επιστροφή στην Ουκρανία αυτής της χερσονήσου που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 να αποτελεί ένας από τους όρους που έθεσε το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης.

Μετά από μια διαδικτυακή συνάντηση, το Μαζλί, το συμβούλιο αυτής της τουρκόφωνης μουσουλμανικής κοινότητας που εγκαταστάθηκε στην Κριμαία από τον 13ο αιώνα, επέμεινε ότι η επιστροφή στην Ουκρανία αυτού του εδάφους πρέπει να είναι «υποχρεωτική προϋπόθεση» στις συνομιλίες.

«Το Μαζί των Τατάρων της Κριμαίας εκτιμούν ότι η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, συμπεριλαμβανομένης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, πρέπει να είναι υποχρεωτική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ ουκρανών εκπροσώπων και της επιτιθέμενης χώρας Ρωσικής Ομοσπονδίας», υπογράμμισε στο Facebook ο επικεφαλής της συνέλευσης των Τατάρων, Ρεφάτ Τσομπάροφ, επικαλούμενος απόφαση του Μαζλί της 18ης Μαρτίου.

Ένας νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη φάνηκε να οδηγήσει τα μέρη προς μια συμφωνία, είπαν οι απεσταλμένοι, προτού το Κρεμλίνο διαψεύσει αυτές τις ελπίδες σήμερα λέγοντας ότι δεν είδε τίποτα «υποσχόμενο».

Ο Ουκρανός επικεφαλής διαπραγματευτής Νταβίντ Αραχαμία. εξήγησε ότι η χώρα του απαιτεί μια «διεθνή συμφωνία» που να εγγυάται την ασφάλειά της και πρότεινε να «εξαιρούνται προσωρινά» από τις διαπραγματεύσεις η Κριμαία και τα εδάφη του Ντονμπάς που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Η ρωσική πλευρά απαιτεί από την πλευρά της η συμφωνία να περιλαμβάνει την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία και την ανεξαρτησία των δύο αυτοαποκαλούμενων «δημοκρατιών» του Ντονμπάς.

Η κοινότητα των Τατάρων, η οποία αντιπροσωπεύει το 12% έως το 15% των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Κριμαίας, είχε μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε το 2014 από τη Ρωσία, η νομιμότητα του οποίου δεν αναγνωρίστηκε ούτε από το Κίεβο ούτε από τη διεθνή κοινότητα.

Στη συνέχεια, η Μόσχα απαγόρευσε το Μαζλί, χαρακτηρίζοντας το εξτρεμιστική οργάνωση, και συνέλαβε δεκάδες εκπροσώπους αυτής της εθνοτικής ομάδας, με τον ΟΗΕ να καταγγέλλει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περίπου 30.000 Τατάροι, περισσότερο από το 10% της κοινότητάς τους, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού τους Μουσταφά Τζεμίλεφ, έχουν καταφύγει σε άλλα μέρη στην Ουκρανία.

Πηγή: skai.gr