Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα χρονιά, ίδια πραγματικότητα 

Το χτύπημα στη Μακίιβκα, η σπάνια παραδοχή της Μόσχας και η αλλαγή του χρόνου με ρωσικούς βομβαρδισμούς σε ουκρανικές πόλεις

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ήταν ένα από τα πιο θανατηφόρα πλήγματα κατά του ρωσικού στρατού από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Σημειώθηκε την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς ανατολικά στην επαρχία Ντόνετσκ, στην πόλη Μακιίβκα, και το διαδέχθηκε ένα ανελέητο σφυροκόπημα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων επί δύο συνεχόμενα βράδια με τις σειρήνες αεροπορικού συναγερμού να χτυπούν σε ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας "σκοτώθηκαν 63 Ρώσοι στρατιώτες" στην "ευρύτερη περιοχή της Μακίιβκα". Από την πλευρά του, το Κίεβο, ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών Ρώσων στρατιωτών ανέρχεται στους 400 και ο αριθμός των τραυματιών φτάνει τους 300.

Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί δεν έχουν, ακόμη, επαληθευτεί. Από την επίθεση ένα κτίριο επαγγελματικής σχολής, το οποίο στέγαζε προσωρινά Ρώσους στρατιώτες, μετετράπηκε σε σωρό από χαλάσματα και συντρίμμια. Η Μόσχα επεσήμανε ότι έξι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τους αμερικανικής κατασκευής εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων HIMARS συμπληρώνοντας ότι δύο πύραυλοι καταρρίφθηκαν. 

Για τους Ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερς, οι οποίοι έχουν αποτελέσει αξιόπιστη πηγή κατά τη διάρκεια του πολέμου, σημείωναν ότι κοντά στο κτίριο στο οποίο επιλέχθηκε να στεγαστούν οι στρατιώτες, υπήρχε αποθήκη πυρομαχικών - γεγονός στο οποίο οφείλεται ο υψηλός αριθμός των νεκρών.

Την ίδια στιγμή, ο Ντανιήλ Μπεζσόνοφ, Ρώσος αξιωματούχος στο υπό ρωσική κατοχή Ντόνετσκ, ζήτησε την τιμωρία των στρατιωτικών αξιωματούχων της Μόσχας επειδή διέταξαν ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων στρατιωτών να στεγαστεί σε αυτό το κτίριο επαγγελματικής στέγης.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης στη Μακίιβκα τονίζοντας ότι 10 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού καταστράφηκαν προσθέτοντας, επιπλέον, ότι ο αριθμός των νεκρών ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί.  

Η Μόσχα προχώρησε σε μία σπάνια παραδοχή για τις απώλειες στον πόλεμο της Ουκρανίας. Άλλωστε, αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν είχε την επιλογή να παραμείνει σιωπηλή. Μέχρι στιγμής, αναγνώρισε 63 νεκρούς και είναι ο υψηλότερος αριθμός απωλειών που έχει παραδεχθεί δημοσίως και αφορά σε ένα και μόνο χτύπημα.

Ώρες μετά το χτύπημα στη Μακίιβκα, πόλεις της Ουκρανίας - συμπεριλαμβανομένου και του Κιέβου - δέχονταν επίθεση μέσα στη νύχτα. Οι Ρώσοι επί δύο τουλάχιστον νύχτες, την Παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, εξαπέλυαν επίθεση με πυραύλους αλλά και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής με την ουκρανική πλευρά να αναφέρει ότι κατέρριψε και τα 39 drones που εξαπέλυσε η Ρωσία την 1η Ιανουαρίου. 

Η ουκρανική αεράμυνα κερδίζει έδαφος και το τελευταίο χρονικό διάστημα βελτιώνεται με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να πιέζονται και να φαίνεται. Για παράδειγμα, ήταν η πρώτη φορά που η ρωσική πλευρά δεν περίμενε μία εβδομάδα για να καταφέρει μεθοδικά πλήγματα κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας και ήταν η πρώτη φορά που εξαπέλυσε εξ ολοκλήρου νυχτερινές επιδρομές.

"Έχουμε πληροφορίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει μία παρατεταμένη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed (...) Πιθανότατα βασίζεται στην εξάντληση του λαού μας, της αντιαεροπορικής άμυνας, της ενέργειας", τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του χθες το βράδυ. 

Επί του πεδίου δεν καταγράφεται καμία ιδιαιτέρως αξιόλογη κινητικότητα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών με τον ρωσικό στρατό να συνεχίζει την επίθεση του στο Ντόνετσκ στα ανατολικά της χώρας και τον ουκρανικό στρατό να αντεπιτίθεται... αντιστεκόμενος.

Η Μόσχα όμως, αυτή τη στιγμή, διατηρεί υπό την κατοχή της σχεδόν το 20% των ουκρανικών εδαφών στην κατοχή της και από τον Οκτώβριο, όταν ανέλαβε ο "στρατηγός Αρμαγεδδώνας", ο αρχιστράτηγος Σεργκέι Σουροβίκιν, πλήττει ουκρανικές υποδομές προκαλώντας σταθερά διακοπές στην ηλεκτροδότηση και ύδρευση.

Οι Ουκρανοί ζουν στο σκοτάδι και το κρύο με το ηθικό τους να παραμένει υψηλό χάρη και στη βοήθεια της Δύσης που αποδίδει σιγά-σιγά καρπούς. Ο πόλεμος στην Ουκρανία όμως μοιάζει με πόλεμο φθοράς για τον οποίο οι Financial Times έγραφαν μία ημέρα πριν ότι "ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία μπορούν να πετύχουν συνολική νίκη". 

Πηγή: skai.gr