ΚΑΙΡΟΣ

Η Βρετανία απαγορεύει την είσοδο σε 386 μέλη της ρωσικής Δούμας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείουν Λιζ Τρας ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων κατά 386 μελών της ρωσικής Δούμας που τον περασμένο μήνα υποστήριξαν την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και τη ρωσική στρατιωτική παρουσία εκεί.

Οι κυρώσεις προβλέπουν απαγόρευση εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, απαγόρευση πρόσβασης σε περιουσιακά τους στοιχεία στη χώρα και απαγόρευση συναλλαγών με Βρετανούς ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Η κα Τρας δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο βάζει στο στόχαστρο «όσους είναι συνένοχοι στην παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και όσους υποστηρίζουν αυτόν το βάρβαρο πόλεμο».

Όπως πρόσθεσε, «δε θα χαλαρώσουμε την πίεση και θα συνεχίσουμε να σφίγγουμε τη βίδα επί της ρωσικής οικονομίας μέσω κυρώσεων».

Οι νέες κυρώσεις ακολουθούν την αντίστοιχη χθεσινή ανακοίνωση κατά επτά Ρώσων ολιγαρχών, μεταξύ των οποίων οι Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Όλεγκ Ντεριπάσκα.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής η βρετανική κυβέρνηση έχει επιβάλει κυρώσεις κατά περισσότερων των 500 επιχειρήσεων και ιδιωτών που συνδέονται με το Κρεμλίνο. Μεταξύ αυτών 18 πάμπλουτοι ολιγάρχες με συνδυαστική αξία περιουσίας πάνω από 30 δισεκατομμύρια λίρες.