Κλείσιμο

Live οι εξελίξεις στην Ουκρανία: Διεθνές Δικαστήριο: Αδικαιολόγητη η ρωσική εισβολή- FT: Ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων

Αυτό το Live Blog ολοκληρώθηκε, για να μεταβείτε στο νέο πατήστε εδώ.

Μαίνονται οι μάχες στην Ουκρανία, με το Κίεβο να βρίσκεται στο επίκεντρο των ρωσικών βομβαρδισμών.

Για πρώτη φορά όμως, διαφάνηκε πιθανότητα συμβιβασμού στις διαπραγματεύσεις με τη μεν Μόσχα να ζητά χθες μοντέλο ουδετερότητας και το Κίεβο να επιδιώκει εγγυήτριες δυνάμεις. «Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες, αλλά υπάρχουν ελπίδες για συμβιβασμό» δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στο αμερικανικό κογκρέσο και με αναφορές στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το Πέρλ Χάρμπορ και το Κογκρέσο ζήτησε περισσότερη βοήθεια και επέμεινε στο αίτημα για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Όμως,«χαστούκι» για τη Ρωσία αποτελεί απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι καλεί τη Μόσχα να συμμορφωθεί στην απόφαση και να αποσύρει τα στρατεύματά της. Παράλληλα, οι Financial Times δημοσιεύουν σχέδιο ειρήνευσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με 15 σημεία. 

Το δημοσίευμα των Financial Times για το ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας σχολίασε στο Twitter ο σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ αναφέροντας πως παρουσιάζει μόνο τα ρωσικά αιτήματα.

Bομβαρδισμοί ρωσικών δυνάμεων προκάλεσαν φωτιά και ζημιές σε σπίτια και σε μια γραμμή φυσικού αερίου στη συνοικία Ποντίλ του Κιέβου σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο.

Παράλληλα, το δημοτικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν κι ένα θέατρο όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι πολίτες στην πολιορκούμενη Μαριούπολη

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε ότι στοχοθέτησε το θέατρο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Σημειώνεται πως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, συνολικού ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων, για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή, χαρακτηρίζοντας αργότερα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική» τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Παρακαλώ περιμένετε...