Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις από πυραύλους στην Οδησσό

Πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό νωρίς σήμερα το πρωί, ανέφερε με ανάρτησή του στο Ίντερνετ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Μία από τις «κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις υποδομής» της πόλης επλήγη, δήλωσε στη δημόσια ουκρανική ραδιοτηλεόραση ο εκπρόσωπος της περιφεριακής διοίκησης Σεργκέι Μπρατσούκ.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν θύματα», δήλωσε ο Μπρατσούκ.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 6 το πρωί και ότι τουλάχιστον τρεις στήλες καπνού και φλόγες φαίνονται να υψώνονται από μια βιομηχανική ζώνη.

Εργαζόμενη σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης είπε πως άκουσε ένα αεροπλάνο, όμως ένας στρατιωτικός κοντά στο σημείο ενός από τα πλήγματα υποστήριξε πως επρόκειτο για ρουκέτα ή για πύραυλο.

Ο Αντόν Γκεραστσένκο, σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, έγραψε στο λογαριασμό του στο Telegram: «Η Οδησσός δέχθηκε επίθεση από τον αέρα. Πυρκαγιές σημειώθηκαν σε ορισμένες ζώνες. Ένα μέρος των πυραύλων κατερρίφη από την αντιαεροπορική άμυνα. Συνιστάται να κλείσετε τα παράθυρα».

Κατεστραμμένη πόλη

Η φρίκη του πολέμου έχει γίνει τόσο συνηθισμένη στη Μπούκα που οι τελευταίοι κάτοικοι περνούν από τα πτώματα χωρίς καν να τα κοιτάξουν.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από πολλές τοποθεσίες κοντά στην πρωτεύουσα μετά την αποτυχία της προσπάθειάς τους να την περικυκλώσουν. Φεύγουν από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνιγκίγ, στη βόρεια Ουκρανία, με στόχο να ανασυνταχθούν στα ανατολικά.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η πόλη αυτή «απελευθερώθηκε», αλλά καταστράφηκε από τις μάχες: οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν τρύπες από οβίδες σε πολυκατοικίες και κατεστραμμένα οχήματα.

Απεικονίζοντας τη σφοδρότητα των μαχών, αυτός ο δρόμος στην πόλη είναι γεμάτος συντρίμμια και κατεστραμμένα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος. Σούπερ μάρκετ, καφετέριες και σπίτια πυρπολημένα ή κατεστραμμένα. Η στέγη μιας εκκλησίας έχει υποστεί ζημιές. Μόνο ένα κατάστημα McDonald's φαίνεται να έχει γλιτώσει.

Όλα τα σπίτια κοντά μοιάζουν έρημα.

Ένα ασημί αυτοκίνητο γεμάτο τρύπες από σφαίρες, ένα άλλο μερικώς συνθλιμμένο, ενώ ένα πυρπολημένο βαν βρίσκεται κοντά σε πολλά πτώματα. «Αυτές είναι οι συνέπειες της ρωσικής κατοχής», λέει ο δήμαρχος.

Η Μπούκα και η κοντινή πόλη Ίρπιν βίωσαν ορισμένες από τις πιο σκληρές μάχες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, όταν Ρώσοι στρατιώτες προσπάθησαν να περικυκλώσουν το Κίεβο.

Αυτές οι δύο πόλες αντιστάθηκαν, αλλά το τίμημα ήταν τρομερά υψηλό και οι περισσότεροι κάτοικοι διέφυγαν από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις με ρουκέτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ