Η Ουκρανία έδωσε «λίστα με εκατοντάδες πράκτορες της FSB που δρουν στην Ευρώπη»

Λίστα με τα ονόματα 620 φερόμενων πρακτόρων της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας – πρώην KGB) που όπως αναφέρει δρουν στην Ευρώπη, δημοσίευσε τη Δευτέρα η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, στη σκιά δημοσιεύματος των Financial Times. Μάλιστα, στη λίστα περιλαμβάνονται τα πλήρη στοιχεία τους (ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, διαβατήριο, ημερομηνία έκδοσης διαβατηρίου, αρχή έκδοσης διαβατηρίου κλπ)

Όπως γράφουν οι Financial Times, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γερμανία είναι μεταξύ άλλων, χώρες που έχουν εντοπίσει πράκτορες που δρούσαν υπέρ της Ρωσίας διοχετεύοντας τις μυστικές υπηρεσίες με διαβαθμισμένα έγγραφα και μυστικά κρατών.

"Οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, διαθέτουν αρκετά στοιχεία και πληροφορίες και συμβουλεύουν τις Ευρωπαϊκές χώρες όταν εντοπίζουν ύποπτες κινήσεις. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, δεκάδες Ρώσοι πράκτορες βρίσκονται στην Γερμανία, την Γαλλία αλλά και το Βέλγιο. Την ίδια ώρα, δεκάδες Ρώσοι πολίτες έχουν απελαθεί από τις χώρες της Βαλτικής και της Πολωνίας τους τελευταίους μήνες με την κατηγορία της κατασκοπίας" τονίζεται στο δημοσίευμα.

Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στους FT ότι η συζήτηση για τους Ρώσους μυστικούς πράκτορες ήταν κάπως «απαγορευμένη» τα τελευταία χρόνια, και δρούσαν ανενόχλητοι στην Δύση. Τον τελευταίο καιρό όμως, η Ευρώπη κοιτάζει κατάματα το πρόβλημα. Όπως λέει ο ίδιος, «οι δημοκρατίες δεν μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους απέναντι στην απειλή, αν δεν γνωρίζει η πλειοψηφία των πολιτών το πρόβλημα».

Σημειώνεται ότι ευρωπαϊκά κράτη όπως η Λετονία, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Βουλγαρία έχουν απελάσει δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία της κατασκοπείας.
 

Πηγή: skai.gr