Ανθρωπιστικός διάδρομος θα ανοίξει στο Σούμι, λέει το Κίεβο -Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν σπίτια

Ανθρωπιστικός διάδρομος αναμένεται να ανοίξει σήμερα στην πόλη Σούμι της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Οι άμαχοι αναμένεται να αρχίσουν να αναχωρούν με λεωφορεία στις 10:00 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με τον ίδιο. Ωστόσο, οι μάχες συνεχίζονται και τα θύματα αυξάνονται.

Πάνω από 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Σε κάποιες τοποθεσίες βομβαρδίστηκαν πολυκατοικίες», κατήγγειλε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ανάμεσα στους 10 ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκαν σπίτια, ακόμα και στο κέντρο της Σούμι, ήταν παιδιά, συνέχισε.

Σκοτώθηκαν επίσης τέσσερις ουκρανοί στρατιωτικοί σε αυτή που ο κ. Ζιβίτσκι αποκάλεσε «άνιση μάχη με τον ρωσικό στρατό».

Οι πληροφορίες που έδωσε ο τοπικός αξιωματούχος είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Στο μεταξύ, ο ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ υπολόγισε ότι οι ζημίες που έχουν προκαλέσει οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αφότου προχώρησαν στην εισβολή ξεπέρασαν την Κυριακή τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Εξήγησε πως αναφέρεται κυρίως στις καταστροφές που έχουν υποστεί υποδομές όπως γέφυρες, αεροδρόμια, το σιδηροδρομικό δίκτυο κ.λπ., σύμφωνα με το σημερινό φύλο της εφημερίδας Ουκράινσκα Πράβντα. Πρόσθεσε πως οι κατεστραμμένες υποδομές μπορούν να αποκατασταθούν σε δύο χρόνια και ότι η χώρα λογαριάζει στην διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμησή της.

Παράλληλα, το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν τους άμαχους πολίτες να απομακρυνθούν με ασφάλεια από τις πόλεις που βρίσκονται στο στόχαστρο των ρωσικών βομβαρδισμών.

«Συμφωνήσαμε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Λειτούργησαν; Λειτούργησαν τα ρωσικά άρματα μάχης, τα Γκραντ (σ.σ. ρωσικά συστήματα εκτόξευσης ρουκετών), οι νάρκες», κατήγγειλε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Κατηγόρησε ακόμη τις ρωσικές δυνάμεις ότι «ναρκοθέτησαν τον δρόμο που είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα» στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, και ότι «κατέστρεψαν λεωφορεία» που θα απομάκρυναν άμαχους από τις εμπόλεμες ζώνες.

Έξω από το Κίεβο υπάρχουν αναφορές ότι σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από τα σπίτια τους, όπως μεταδίδει το CNN.

Υπάρχουν φόβοι για τους άμαχους πολίτες που έχουν παγιδευτεί στις πόλεις Μαριούπολη, Βολνοβάκα και στο Κίεβο.

Η Ρωσία πρότεινε νέα κατάπαυση του πυρός για σήμερα το πρωί σε πέντε πόλεις.

Τουλάχιστον 1,5 εκατ. πρόσφυγες έχουν φύγει από την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Μαίνονται οι συγκρούσεις

Σφοδρές συγκρούσεις σε πολλά μέτωπα μαίνονται για 13η ημέρα στην Ουκρανία.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο λιμάνι της Οδησσού, όπου - σύμφωνα με το BBC - το ουκρανικό αμυντικό σύστημα κατέρριψε ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από πολεμικά πλοία. 

Το υπουργείο άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε επίσης  μέσω Twitter ότι κατέρριψε δυο ρωσικά μαχητικά πάνω από την πρωτεύουσα της χώρας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας, στο Χάρκοβο.
Η ίδια πηγή ανέφερε πως δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση.

Πάνω από 742.000 πολίτες δεν έχουν αυτήν τη στιγμή πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια στην Ουκρανία, ενώ 238.000  είναι χωρίς φυσικό αέριο, όπως αναφέρει το υπουργείο ενέργειας της χώρας.

Η ίδια πηγή επισημαίνει  ότι η κατάσταση είναι δυσκολότερη στην αμφισβητούμενη από τη Ρωσία περιοχή του Ντονέτσκ στα ανατολικά, όπου πάνω από 233.000 πολίτες είναι χωρίς ρεύμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ