Ποιος είναι ο διάδοχος του Μπαγκντάντι: Υπόσχεται εκδίκηση για τον θάνατο του αρχηγού του

Η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο ηγέτης της Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε, ανέφερε το πρακτορείο προπαγάνδας της οργάνωσης Amaq σε ένα ηχητικό μήνυμα, μετά την αμερικανική επιδρομή του προηγούμενου Σαββατοκύριακου.

Η τζιχαντιστική οργάνωση δεν είχε προβεί σε ανακοινώσεις έως σήμερα. Όρισε ως διάδοχο τον Αμπού Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι.

Ο Αϊμέν αλ Ταμίμι, ένας ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Σουόνσι, με ειδικότητα στο Ισλαμικό Κράτος, επισήμανε ότι το όνομα αυτό είναι άγνωστο, θα μπορούσε, ωστόσο, να πρόκειται για έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο που ονομάζεται Χατζ Αμπντάλα, τον οποίο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε κατονομάσει μεταξύ των πιθανών διαδόχων του Μπαγκντάντι.

«Θα μπορούσε να είναι κάποιος που γνωρίζουμε, ο οποίος έχει πιθανόν μόλις πάρει το νέο του όνομα» εξήγησε ο Ταμίμι.

Επιπλέον, το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος επιβεβαιώνει ότι ο εκπρόσωπός του Αμπού αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ σκοτώθηκε, ενώ υπόσχεται εκδίκηση για τον θάνατο του αρχηγού του, ζητώντας από τους υποστηρικτές του να δηλώσουν πίστη στον νέο ηγέτη του.

"Ω, μουσουλμάνοι, ω, μουτζαχεντίν, στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους (...), θρηνούμε για τον διοικητή των πιστών Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι", αναφέρεται στο μήνυμα που αναρτήθηκε στην εφαρμογή Telegram.

Απευθυνόμενο προς τις ΗΠΑ, το Ισλαμικό Κράτος λέει: «Μην χαίρεστε με τον θάνατο του σεΐχη αλ Μπαγκντάντι».

Επιπλέον, στο ηχογραφημένο μήνυμα επαναλαμβάνεται η περσινή έκκληση του Μπαγκντάντι, που ζήτησε από τους υποστηρικτές του να απελευθερώσουν τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ