Μπορεί η κυβέρνηση Μπάιντεν να μπλόκαρε την Άγκυρα από το υπερσύγχρονο μαχητικό F-35, αλλά η Άγκυρα (θέλει να) δείχνει ότι δεν έχει ανάγκη τις ΗΠΑ! 

Όπως υποστήριξε την Πέμπτη ανώτερο στέλεχος της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας (TUSAS) η Τουρκία σχεδιάζει να έχει σε λειτουργία τον κινητήρα του πρώτου εγχώριας κατασκευής μαχητικού αεροσκάφους της έως το 2023!

Μιλώντας σε τηλεσεμινάριο για την έρευνα και ανάπτυξη και την εθνικοποίηση της αεροδιαστημικής βιομηχανίας, ο Φαχρετίν  Οζτούρκ δήλωσε ότι η ανάπτυξη του εθνικού μαχητικού αεροσκάφους TF-X θα φέρει την Τουρκία "ανάμεσα στις λίγες χώρες του κόσμου που είναι ικανές να κατασκευάσουν ένα τέτοιο αεροσκάφος".

Το αεροπλάνο πέμπτης γενιάς αναμένεται να εγκαταλείψει το υπόστεγο έως το 2023 με έναν πλήρως λειτουργικό τζετ κινητήρα, και να κάνει την παρθενική του πτήση σε δύο έως τρία χρόνια μετά, ισχυρίστηκε ο Οζτούρκ ο οποίος είναι ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της TUSAS σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. 

Θα προστεθεί στις αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έως το 2030, με περίπου 1.000 μηχανικούς να εργάζονται μόνο σε αυτό το έργο, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι αν και τα πρώτα πρωτότυπα του TF-X πρόκειται να χρησιμοποιήσουν εισαγόμενους κινητήρες, η Τουρκία εργάζεται για την ανάπτυξη ενός τουρκικού συστήματος κινητήρων για το μέλλον.

Η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο από τότε που η TUSAS ξεκίνησε τα πρώτα της έργα το 2005, αναπτύσσοντας το πρώτο της εκπαιδευτικό τζετ, το HURKUS, και μια έκδοση με οπλισμό που ονομάζεται HURKUS-C, είπε, σημειώνοντας ότι το πρώτο τζετ της Τουρκίας, το Hurjet, αναμένεται να πετάξει για πρώτη φορά μέχρι το τέλος του 2022 και βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο της συναρμολόγησης.

Το θέμα είναι εάν τα όσα αναφέρουν στην Τουρκία για το νέας γενιάς μαχητικό τους ευσταθούν, ή θα καταρριφθούν στο μέλλον. 
 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις