Ποιο είναι το πολύτιμο μέταλλο που ξεπέρασε σε τιμή τον χρυσό

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της τιμής που παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες το πολύτιμο μέταλλο παλλάδιο το οποίο μάλιστα φαίνεται να «αφήνει πίσω» του σε αξία ακόμη και τον χρυσό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, τις τελευταίες δύο εβδομάδες η τιμή του αυξήθηκε κατά 25% ενώ σχεδόν διπλασιάστηκε το 2019.

Με περίπου 2.500 δολάρια, μια ουγγιά (28 γραμμάρια) παλλαδίου είναι πιο ακριβή από τον χρυσό και οι πιέσεις που ωθούν την τιμή προς τα πάνω θεωρείται απίθανο να μειωθούν στο άμεσο μέλλον.

Τι είναι ακριβώς

Το παλλάδιο είναι ένα αστραφτερό, λευκό μέταλλο που ανήκει στην ίδια ομάδα με την πλατίνα, το ρουθένιο, το ρόδιο, το όσμιο και το ιρίδιο. Η πλειονότητά του εντοπίζεται στη Ρωσία και τη Νότια Αφρική. 

Το μεγαλύτερο μέρος εξάγεται ως δευτερεύον προϊόν από την εξόρυξη άλλων μετάλλων, συνήθως της πλατίνας και του νικελίου.

Πού χρησιμοποιείται

Η εμπορική χρήση του γίνεται κατά βάση στους καταλυτικούς μετατροπείς, που υπάρχουν κυρίως σε βενζινοκίνητα και υβριδικά οχήματα. 

Χρησιμοποιείται, επίσης, σε αρκετά μικρότερο βαθμό, στα ηλεκτρονικά, την οδοντιατρική και τα κοσμήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η άνοδος της τιμής του τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε αύξηση των κλοπών των καταλυτικών μετατροπέων σε όλο τον κόσμο. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των συγκεκριμένων κλοπών τους πρώτους έξι μήνες του 2019 ήταν 70% πιο μεγάλος σε σχέση με το σύνολο του προηγούμενου έτους.

Γιατί ξαφνικά έγινε τόσο περιζήτητο

Ο λόγος είναι σχεδόν αυτονόητος. Η σημαντική της τιμής του παλλαδίου οφείλεται στο γεγονός ότι η ζήτησή του ξεπερνά την προσφορά εδώ και πολύ καιρό. Η ποσότητα του μετάλλου που παράχθηκε το 2019 ήταν μικρότερη από την παγκόσμια ζήτηση για όγδοη συνεχόμενη χρονιά.

Την ίδια ώρα, η ζήτηση από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων έχει αυξηθεί ραγδαία για διάφορους λόγους. Σε ολόκληρο τον κόσμο οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα η Κίνα, εφαρμόζουν αυστηρότερους κανόνες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα βενζινοκίνητα οχήματα.

Ταυτόχρονα, υπάρχει και το σκάνδαλο με τις εκπομπές των ντιζελοκίνητων οχημάτων στην Ευρώπη. Οι καταναλωτές έχουν απομακρυνθεί από το πετρελαιοκίνητα οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον πλατίνα στους καταλυτικούς μετατροπείς και αγοράζουν βενζινοκίνητα που έχουν παλλάδιο.

ΠΗΓΗ: BBC