Κλείσιμο

Ποιο είναι το κίνημα Antifa που θέλει να κηρύξει ο Τραμπ τρομοκρατική οργάνωση

Επιδιώκοντας να αποδώσει ευθύνη για τις διαμαρτυρίες που έπληξαν πόλεις στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, λόγω της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κηρύξουν το κίνημα antifa, ομάδα που σχετίζεται με ακροαριστερούς ακτιβιστές κατά του φασισμού, τρομοκρατική οργάνωση. 

Οι επικριτές του προέδρου σημείωσαν, ωστόσο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αφενός δεν έχουν νόμο για την τρομοκρατία και ότι οι antifa δεν είναι οργάνωση με αρχηγό και μέλη.

Αντίθετα, πρόκειται για ένα κίνημα ακτιβιστών, των οποίων οι οπαδοί μοιράζονται μια φιλοσοφία και τακτική. Έκαναν γνωστή την παρουσία τους σε διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του ράλι "Unite the Right" στο Charlottesville, Va., Το 2017.

Ο Ντόναλντ Τραμπ με tweet του ανακοίνωσε:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα κηρύξουν το ANTIFA τρομοκρατική οργάνωση».

Παράλληλα επιρρίπτει στο κίνημα αυτό και άλλους «ριζοσπάστες εξτρεμιστές» τις ταραχές που ξεσπούν κατά την διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς.

Πώς ξεκίνησε το κίνημα Antifa;

Το όνομα Antifa είναι συντομογραφία της λέξης αντιφασίστες (anti-fascists) που περιγράφει μια ευρεία ομάδα ανθρώπων των οποίων οι πολιτικές πεποιθήσεις κλίνουν προς τα αριστερά, «όχι όμως προς το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ». Δανείστηκε το όνομά του από μια γερμανική φράση που σήμαινε αντίθεση στον ναζισμό.

Το κίνημα αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1946. Στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να συμμετέχουν στο κίνημα ειδικά μετά την εκλογή του Τραμπ το 2016.

Μία από τις πρώτες ομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες που χρησιμοποίησαν το όνομα αυτό ήταν η Rose City Antifa, η οποία αναφέρει ότι ιδρύθηκε το 2007 στο Πόρτλαντ του Ore. Έχει πολλούς ακολούθους στα κοινωνικά μέσα, όπου μοιράζεται άρθρα ειδήσεων και μερικές φορές επιδιώκει να κάνει αποκαλύψεις ταυτοτήτων και προσωπικών στοιχείων των δεξιών.

Το κίνημα antifa κέρδισε μεγαλύτερη προβολή το 2017, μετά από μια σειρά γεγονότων, που το έφεραν στο προσκήνιο. Κάποια γεγονόταν που συνέβαλαν σε αυτό ήταν η ακύρωση μιας εκδήλωσης από έναν δεξιό συγγραφέα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και η αντιπαράθεσή τους με λευκούς εθνικιστές διαδηλωτές στο Charlottesville που έγιναν βίαιοι.

Ποια είναι τα μέλη του κινήματος;

Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσα άτομα συνολικά θεωρούνται μέλη. Οι οπαδοί του γνωρίζουν ότι το κίνημα είναι μυστικό, δεν έχει επίσημους ηγέτες και είναι οργανωμένο αυτόνομα τοπικά. Έχουν ενωθεί με στόχο να αντιταχθούν στην ακροδεξιά.

Τα μέλη του κινήματος Antifa κάνουν εκστρατεία ενάντια σε ενέργειες που θεωρούν αυταρχικές, ομοφοβικές, ρατσιστικές ή ξενοφοβικές.

Ποιος είναι ο σκοπός του κινήματος;

Οι υποστηρικτές γενικά επιδιώκουν να σταματήσουν αυτά που βλέπουν ως φασιστικές, ρατσιστικές και ακροδεξιές ομάδες, ισχυριζόμενοι ότι η δημόσια επίδειξη αυτών των ιδεών οδηγεί στη στόχευση περιθωριοποιημένων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των φυλετικών μειονοτήτων, των γυναικών και των μελών της LGBTQ κοινότητα.

Πολλά μέλη antifa συμμετέχουν, επίσης, σε πιο ειρηνικές μορφές διαμαρτυρίας, αλλά πιστεύουν ότι η χρήση βίας είναι δικαιολογημένη λόγω των απόψεών τους, ότι εάν οι ρατσιστικές ή φασιστικές ομάδες επιτρέπεται να οργανώνονται ελεύθερα, «θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε βία κατά των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων», όπως δήλωσε ο κ. Μπρέι, του οποίου η υπεράσπιση του αντιφασιστικού κινήματος προκάλεσε κριτική και δημιούργησε υποστήριξη στο Ντάρτμουθ, σύμφωνα με τη NYTimes.

Τι κοινά έχουν με άλλα κινήματα διαμαρτυρίας;

Ο κ. Μπρέι είπε ότι οι ομάδες antifa χρησιμοποιούν συχνά τακτικές παρόμοιες με τις αναρχικές ομάδες, όπως το ντύσιμο με μαύρα ρούχα και χρήση μάσκας. Οι ομάδες έχουν, επίσης, παρόμοιες ιδεολογίες, καθώς και οι δύο επικρίνουν συχνά τον καπιταλισμό και επιδιώκουν να διαλύσουν δομές εξουσίας, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών δυνάμεων.
 

Πηγή: NYTimes
TAGS: ΗΠΑ