«Βάζω πλυντήριο πιάτων κάθε 15 μέρες για να μη σκουριάσει»: Στενάζουν οι Τούρκοι από την ακρίβεια

Πρωτοχρονιάτικο οικονομικό σεισμό έφερε η ανακοίνωση της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας για επίσημο πληθωρισμό Δεκεμβρίου 36,08%, τον υψηλότερο από το 2002, τη στιγμή που οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 27,3%, ενώ κανείς δεν γνωρίζει το ύψος του ανεπίσημου.

Ο Ερντογάν πάντως προτίμησε να ξεκινήσει ατύπως την προεκλογική του εκστρατεία κι ας είναι μακριά οι εκλογές του 2023 και επισκέφτηκε ένα καφενείο στην Κωνσταντινούπολη όπου θαύμασε... το τσάι.

Οι πολίτες από την άλλη στενάζουν, καθώς οι αυξήσεις έχουν ανατρέψει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Για παράδειγμα το ρεύμα καταγράφει αύξηση έως 125% και το φυσικό αέριο 25%.

«Το πλυντήριο πιάτων μου το βάζω κάθε 15 ημέρες κι αυτό το κάνω για να μην σκουριάσει. Κλείνω και την τηλεόραση. Το βράδυ ανάβουμε ελάχιστα φώτα, το πλυντήριο ρούχων δυο φορές την εβδομάδα. Με τέτοιες αυξήσεις αυτά κάνουμε», δηλώνει μια γυναίκα στην Τουρκία. 

«Αν θα ξεπεράσουμε το ελάχιστο όριο θα κλείνουμε το ρεύμα. Το εισόδημα μας είναι συγκεκριμένο. Με τη νέα χρονιά αυξήσεις στο ηλεκτρικό, αυξήσεις στο αέριο. Ξεκίνησε η χρονιά με νέες αυξήσεις», αναφέρει άλλος Τούρκος πολίτης. 

Και οι ανατιμήσεις δεν αναμένεται να σταματήσουν εδώ. Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 19,1% και σε ετήσια βάση κατά 79,89%, νούμερο που προοιωνίζεται ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών. Έτσι προκαλεί εντύπωση η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας ότι διατηρεί τον στόχο για πληθωρισμό στο 5% το 2022, τονίζοντας ότι θα επιτευχθεί χάρη στην πολιτική Ερντογάν των χαμηλών επιτοκίων που όλοι οι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν παράλογη. 

«O πληθωρισμός απο το 19,6% πήγε στο 36,1% Που είναι που μας έλεγαν πως τα επιτόκια είναι η αιτία και ο πληθωρισμός το αποτέλεσμα. Τα επιτόκια μειώθηκαν ο πληθωρισμός ξέφυγε. Το νόμισμα μας έχασε κάθε αξία του. Εγώ αναρωτιέμαι πως o Eρντογάν θα αποφύγει την ευθύνη απο αυτό το ρεζιλίκι», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Φαικ Οζτράκ.

Πάντως, οι αντικρουόμενες ανακοινώσεις του πληθωρισμού και της Κεντρικής Τράπεζας έφεραν εκ νέου βουτιά στην αξία της λίρας. Το δολάριο έφτασε μέχρι τις 13,94 λίρες, τιμή που οδήγησε σε νέα κρατική παρέμβαση στήριξης του νομίσματος εξανεμίζοντας τα ήδη χαμηλά αποθέματα συναλλάγματος της γείτονος. 

Πηγή: skai.gr