Επικυρώθηκε επισήμως στο Λονδίνο το «Πλαίσιο του Ουίνδσορ» που αντικαθιστά το Πρωτόκολλο Β. Ιρλανδίας του Brexit

Η επικύρωση της νέας συμφωνίας ακολουθεί την έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων μέσα στην εβδομάδα του «Φρένου του Στόρμοντ»,

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την επίσημη υιοθέτηση από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ του «Πλαισίου του Ουίνδσορ» που αντικαθιστά το Πρωτόκολλο Βόρειας Ιρλανδίας στο πλαίσιο της συμφωνίας του Brexit, ανακοίνωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι μετά από συνάντηση στο Λονδίνο με τον αρμόδιο Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς.

Η επικύρωση της νέας συμφωνίας ακολουθεί την έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων μέσα στην εβδομάδα του «Φρένου του Στόρμοντ», δηλαδή της διάταξης περί δυνατότητας απόρριψης από τη βρετανική πλευρά νέας κοινοτικής νομοθεσίας που άπτεται της Β. Ιρλανδίας, εφόσον το ζητήσει το τοπικό βόρειοϊρλανδικό  κοινοβούλιο.

Αυτό το νέο μέτρο πέρασε με τη στήριξη της βρετανικής αντιπολίτευσης, παρά την αρνητική ψήφο του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Β. Ιρλανδίας και 22 ευρωσκεπτικιστών βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος του Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, μεταξύ των οποίων οι προκάτοχοί του Λιζ Τρας και Μπόρις Τζόνσον. 

Το Πλαίσιο του Ουίνδσορ επιτρέπει επίσης το χωρίς ελέγχους εμπόριο προϊόντων από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία, εφόσον τα προϊόντα αυτά δεν προορίζονται για εξαγωγή στην ΕΕ μέσω της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Ο κ. Κλέβερλι δήλωσε ότι με την επίσημη υιοθέτηση της νέας συμφωνίας η βρετανική κυβέρνηση «υλοποιεί τη δέσμευση να παράσχει σταθερότητα και βεβαιότητα στη Β. Ιρλανδία».

Πρόσθεσε ότι προσβλέπει σε περαιτέρω αποτελεσματική συνεργασία με την ΕΕ σε κρίσιμα θέματα, όπως η ασφάλεια και η ενέργεια.

Πηγή: skai.gr
TAGS: Brexit