Νέα σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και πρόεδρου της πΓΔΜ προκάλεσε η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου που προβλέπει τη τις συνταγματικές αλλαγές που αφορούν τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

Το επίμαχο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε με την υπογραφή του προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι. Το Νόμο αυτό είχε ψηφίσει και μάλιστα δύο φορές (τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο) το Κοινοβούλιο της χώρας, όμως ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, αρνείται να υπογράψει το σχετικό διάταγμα και να το αποστείλει για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, παρά το γεγονός ότι υποχρεούταν από το Σύνταγμα να πράξει κάτι τέτοιο.

«Αντισυνταγματικό» χαρακτήρισε την Τρίτη το ΦΕΚ ο, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο Ιβάνοφ υποστηρίζει ότι το επίμαχο ΦΕΚ θα πρέπει να φέρει την υπογραφή του ιδίου, ώστε οι τροπολογίες να γίνουν νόμος του κράτους, και ότι δεν επαρκεί η υπογραφή του Τζαφέρι. Παράλληλα, ο σκοπιανός πρόεδρος κατηγόρησε τα συγκυβερνώντα κόμμα Σοσιλαδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (DUI) του Αλί Αχμέτι ότι φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για την «αντισυνταγματική αυτή πράξη»

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής και του SDSM, τα οποία σημείωσαν ότι αυτός που παραβίασε το Σύνταγμα ήταν ο Ιβάνοφ, αρνούμενος να υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα για τους δύο παραπάνω νόμους. Ο πρόεδρος της Βουλής και το κυβερνών κόμμα του Ζόραν Ζάεφ επισήμαναν ακόμη ότι η δημοσίευση των δύο νόμων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με υπογραφή του προέδρου της Βουλής, είναι καθόλα νόμιμη και σύμφωνη με τις προβλέψεις του Συντάγματος.

Η συμφωνία των Πρεσπών θα τεθεί σε ισχύ εάν ψηφιστεί και από την ελληνική Βουλή, ενώ θα ακολουθήσει το Πρωτόκολλο προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, υπάρχει το ενδεχόμενο η ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια να σταλεί στην Αθήνα εντός των επόμενων ημερών. 

Πηγή: skai.gr - AΜΠΕ