Φιλιππίνες: Πέθανε στα 83 του χρόνια ο ιστορικός ηγέτης των μαοϊστών ανταρτών

Ο Χοσέ Μαρία Σισόν επιδίωκε να ανατρέψει την κυβέρνηση των Φιλιππίνων και οραματιζόταν κομμουνιστικό καθεστώς μαοϊστικού τύπου

O ηγέτης μιας από τις πιο μακρόχρονες εξεγέρσεις μαοϊστών ανταρτών στον κόσμο, πέθανε σε ηλικία 83 ετών, ;όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κομμουνιστικό Κόμμα των Φιλιππίνων.

Ο πρώην καθηγητής πανεπιστημίου Χοσέ Μαρία Σισόν πέθανε στην Ολλανδία, όπου ζούσε εξόριστος μετά την αποτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων του 1987, ενώ η εξέγερση, στην οποία χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες ζωές, βρισκόταν στο απόγειό της.

«Ο Σισόν (...) πέθανε περί τις 20:40 (ώρα Φιλιππίνων) έπειτα από δυο εβδομάδες νοσηλείας σε νοσοκομείο της Ουτρέχτης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα των Φιλιππίνων, χωρίς να διευκρινίσει τα αίτια του θανάτου του.

«Το προλεταριάτο κι ο εργαζόμενος λαός των Φιλιππίνων θρηνούν τον θάνατο του καθηγητή και καθοδηγητή τους», πρόσθεσε.

Ο Χοσέ Μαρία Σισόν επιδίωκε να ανατρέψει την κυβέρνηση των Φιλιππίνων, οραματιζόταν κομμουνιστικό καθεστώς μαοϊστικού τύπου, που θα έβαζε τέλος στον «αμερικανικό ιμπεριαλισμό» στην άλλοτε αποικία των ΗΠΑ.

Ο ένοπλος αγώνας, που άρχισε το 1969, βασίστηκε στην εμπειρία του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος και βρήκε εύφορο έδαφος στις Φιλιππίνες, χώρα με κραυγαλέες αντιθέσεις ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς.

Ενισχύθηκε επί των ημερών της δικτατορίας του Φέρντιναντ Μάρκος (1972-1986), όταν η νομοθετική εξουσία ήταν απλά σφραγίδα, ο Τύπος φιμωμένος και χιλιάδες αντιπολιτευόμενοι βασανίζονταν και σκοτώνονταν.

Στο ζενίθ του, τα χρόνια του 1980, το αντάρτικο μετρούσε περίπου 26.000 μαχητές, όμως σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις η ισχύς του έχει συρρικνωθεί σε μόλις μερικές χιλιάδες σήμερα.

Από το 1986, η μια κυβέρνηση μετά την άλλη στις Φιλιππίνες διεξήγαγε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους μαοϊστές αντάρτες, μέσω του πολιτικού τους βραχίονα στην Ολλανδία, του Εθνικού Δημοκρατικού Μετώπου.

Με το αντάρτικο αποδυναμωμένο, ηγέτες του κόμματος επιδίωξαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συμμαχίας με τον πρώην πρόεδρο Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Οργανώθηκαν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την ελπίδα να τερματιστεί ο πόλεμος, όμως ο κ. Ντουτέρτε τις τερμάτισε το 2017 και χαρακτήρισε την παράταξη «τρομοκρατική οργάνωση», κατηγορώντας τη πως σκότωσε αστυνομικούς και στρατιωτικούς ενώ διεξάγονταν διαπραγματεύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ