Περού: Ο πρώην εισαγγελέας Αβελίνο Γιγιέν ορκίστηκε νέος υπουργός Εσωτερικών

Ο περουβιανός πρώην εισαγγελέας Αβελίνο Γιγιέν, πολύ γνωστός στη χώρα του καθώς ήταν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές στην πολύκροτη δίκη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), ορκίστηκε χθες Πέμπτη νέος υπουργός Εσωτερικών, ο τρίτος τις εκατό ημέρες διακυβέρνησης από τον αριστερό πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο.

Ο κ. Γιγιέν, 67 ετών, διαδέχεται τον Λουίς Μπαρανσουέλα, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του την Τρίτη, προτού συμπληρωθεί ένας μήνα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, μετά τον σάλο και την πολεμική που προκάλεσε το γεγονός πως οργάνωσε γιορτή στο σπίτι του εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο νέος υπουργός ήταν μέλος της ομάδας των εισαγγελέων που άσκησαν δίωξη στον πρώην πρόεδρο Φουχιμόρι, που καταδικάστηκε το 2009 να εκτίσει 25 χρόνια κάθειρξη για διαφθορά και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το περουβιανό κοινοβούλιο, στο οποίο την πλειοψηφία έχει η δεξιά αντιπολίτευση, αναμενόταν να ψηφίσει το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα) για να δώσει ή όχι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Μίρτα Βάσκες.

Οι πρώτοι τρεις μήνες της κυβέρνησης του αριστερού νέου προέδρου Καστίγιο, πρώην εκπαιδευτικού και συνδικαλιστή, έχουν σημαδευτεί από αρκετές τρικυμίες.

Στις αρχές του Οκτωβρίου ο αρχηγός του κράτους αντικατέστησε τον πρωθυπουργό Γκίδο Βεγίδο και αρκετά μέλη της κυβέρνησης. Τον Αύγουστο, άλλαξε υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Καστίγιο, που ήταν ο υποψήφιος κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, ανακηρύχθηκε την 20ή Ιουλίου νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, στον οποίο αντιμετώπισε την υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι, την κόρη του εγκάθειρκτου πρώην προέδρου, με διαφορά μερικών χιλιάδων ψήφων.

Ο κ. Καστίγιο αποστασιοποιείται από το Perú Libre («Ελεύθερο Περού»), το κόμμα με το οποίο εξελέγη, στην προσπάθειά του να προβάλει πιο μετριοπαθή εικόνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ