Πολιτική κρίση στο Περού: Η Λίμα κηρύσσει τον πρεσβευτή του Μεξικού persona non grata

Του έδωσε 72 ώρες να εγκαταλείψει τη χώρα

Η περουβιανή κυβέρνηση ανακήρυξε χθες Τρίτη persona non grata («ανεπιθύμητο πρόσωπο») τον μεξικανό πρεσβευτή, τον Πάμπλο Μονρόι, δίνοντάς του 72 ώρες να εγκαταλείψει τη χώρα, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Άνα Σεσίλια Χερβάσι.

Η κυρία Χερβάσι ταυτόχρονα ενημέρωσε πως η κυβέρνηση υπό την πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε έδωσε πράσινο φως για την ασφαλή διέλευση της συζύγου του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, στην οποία δόθηκε νωρίτερα χθες πολιτικό άσυλο στο Μεξικό.

Η Λίλια Παρέδες, η εκπαιδευτικός και πρώην πρώτη κυρία του Περού, είναι αντιμέτωπη με έρευνες για διαφθορά, όπως και ο σύζυγός της.

Νωρίτερα χθες, η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωνε πως αποφάσισε να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στην κυρία Παρέδες, δυο παιδιά του κ. Καστίγιο, καθώς και στη μικρότερη αδελφή του.

Ο μεξικανός ΥΠΕΞ Μαρσέλο Εμπράρδ διευκρίνισε πως πρόσωπα στα οποία χορηγήθηκε άσυλο «βρίσκονται στην πρεσβεία μας» στη Λίμα. Δεν διευκρίνισε πόσα ή ποια.

Ο ίδιος ο κ. Καστίγιο συνελήφθη από σωματοφύλακές του την 7η Δεκεμβρίου, μετά την παύση του από το Κογκρέσο, καθώς προσπαθούσε να φθάσει στη μεξικανική πρεσβεία για να ζητήσει άσυλο.

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είπε προ ημερών πως κρατάει «την πόρτα ανοικτή» για τον πρώην αρχηγό του περουβιανού κράτους, που έχει διαταχθεί να παραμείνει προφυλακισμένος ως το 2024, καθώς διενεργείται έρευνα σε βάρος του για «στάση» και «συνωμοσία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ