Κλείσιμο

Περιοριστικά μέτρα σε όλη την Ευρώπη λόγω της Όμικρον-Κορυφώνονται οι αντιδράσεις αρνητών

Βαριά σκιάς ανησυχίας απλώνει σε ολόκληρο τον κόσμο η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον. Στη Βρετανία, τα κρούσματα του νέου στελέχους αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

''Κόκκινος'' συναγερμός έχει σημάνει και στην Ολλανδία, η οποία από σήμερα προχώρησε σε σκληρό lockdown, λαμβάνοντας τα αυστηρότερα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα με την ανησυχία στην Ευρώπη, εντείνονται και οι αντιδράσεις αρνητών, χωρίς να λείπουν η ένταση και τα επεισοδια. 

Βρετανία

Στο Λονδίνο υπό πολιορκία βρέθηκε η Ντάουνινγκ Στριτ το βράδυ του Σαββάτου.  Αρνητές των υγειονομικών μέτρων έριξαν βεγγαλικά και κινήθηκαν ενάντια στις δυνάμεις που φρουρούν την πρωθυπουργική κατοικία.

Τα αίματα άναψαν από νωρίς με συμπλοκές έξω από το κοινοβούλιο, με τους διαδηλωτές να προσπαθούν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση γκλομπ για να τους αποκρούσουν. 

Για τους αντιεμβολιαστές "Όλα ήταν ένα μάτσο ψέμματα" όπως γράφει ένα πλακάτ, οι οποίοι φωνάζουν «Ελευθερία»!

Χιλιάδες πραγματοποίησαν πορεία χωρίς μάσκες και αποστάσεις, ζητώντας από την κυβέρνηση Τζόνσον να μην προχωρήσει σε περιοριστικά μέτρα, όπως ζητούν οι ειδικοί, εν μέσω φημών για επιβολή απαγορευτικού από την επομένη των Χριστουγέννων. 

«Εάν υπάρξει ανάγκη να αναλάβουμε περαιτέρω δράση  θα συγκλιθεί η Βουλή. Η Βρετανία καταγράφει πάνω από 90.000 κρούσματα Covid, εκ των οποίων πάνω από 10.000 κρούσματα Όμικρον μέσα σε ένα 24ωρο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Σάτζιντ Τζάβιντ. 

Αντίστοιχα, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και κηρύσσει συναγερμό για μείζον υγειονομικό συμβάν.

«Ανησυχούμε απίστευτα με την τεράστια  αύξηση της παραλλαγής Όμικρον. Το τελευταίο 24ωρο είχαμε τα περισσότερα νέα κρούσματα  από την αρχή της πανδημίας,
πάνω από 26.000», επισήμανε ο Σαντικ Χαν. 

Ολλανδία
Στη Χάγη της Ολλανδίας «σταματήστε το λοκντάουν» γράφει το πανό των λιγοστών διαδηλωτών, αλλά η επέλαση της Όμικρον επέβαλε νέα γενική καραντίνα, σε μια χώρα που ήδη εφαρμόζονταν περιορισμοί, με μπαρ και εστιατόρια που έκλειναν από τις 8 το βράδυ. 

«Η Ολλανδίνα εισέρχεται σε  λοκντάουν ξανά από αύριο. Η Ολλανδία ξανακλείνει.  Αυτό ήταν αναπόφευκτο εξαιτίας του πέμπτου κύματος πανδημίας, το οποίο προκάλεσε η Όμικρον που έρχεται πάνω μας.  Η Όμικρον εξαπλώνεται ακόμα πιο γρήγορα απ' ότι φοβόμασταν.  Έτσι πρέπει να παρέμβουμε τώρα για να προλάβουμε τα χειρότερα», τόνισε 
πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε. 

Όλες οι εορταστικές συναθροίσεις ματαιώνονται, τα σχολεία κλείνουν νωρίτερα, ενώ από τα ξημερώματα της Κυριακής και τουλάχιστον μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, κλειστά παραμένουν μπαρ, εστιατόρια, γυμναστήρια, χώροι διασκέδασης, ακόμα και κομμωτήρια.  

Γαλλία
Στο Παρίσι χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους κρατώντας σημαίες και διαδηλώνοντας έξω από το υπουργείο Υγείας ενάντια στους υποχρεωτικούς εμβολιασμού του προσωπικού.  

Διαμαρτυρήθηκαν ενάντια σε νέους υγειονομικούς περιορισμούς που σχεδιάζονται λόγω της παραλλαγής Όμικρον. 

Σε δραματικούς τόνους ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ προειδοποίησε ότι η νέα παραλλαγή εξαπλώνεται σαν "κεραυνός", και η κυβέρνηση πρότεινε την απαίτηση απόδειξης εμβολιασμού για όσους εισέρχονται σε εστιατόρια, καφετέριες και άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις.

Γερμανία 
Στο Αμβούργο χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στους περιορισμούς και την υποχρέωση εμβολιασμών, γύρω από τη λίμνη Μπίνενάλστερ κρατώντας πλακάτ και πανό. 

Η χώρα επιβάλλει από τα μεσάνυκτα καραντίνα δύο εβδομάδων στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία και απαιτεί αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα. 

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λοταρ Βιλερ, προειδοποίησε ότι «εάν καταφέρουμε να μειώσουμε σημαντικά το τρέχον επίπεδο κρουσμάτων, έχουμε την ευκαιρία να διατηρήσουμε το "κύμα Όμικρον" επίπεδο. Αυτό επιτυγχάνεται εμβολιάζοντας, εμβολιάζοντας, εμβολιάζοντας, φορώντας συνεχώς μάσκες, περιορίζοντας τις επαφές, ακυρώνοντας σημαντικές εκδηλώσεις, κλείνοντας εστίες λοίμωξης όπως τα κλαμπ». 

Ισπανία

Στη Βαρκελώνη χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και έκαναν πορεία ενάντια στα μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω Covid.

Διαδηλωτής ντυμένος Ζορό διαμαρτυρήθηκε ακόμα και για τη χρήση προστατευτικής μάσκας.  

Θεωρούν πως οι περιορισμοί επιβάλουν μια τυραννία στους ανεμβολίαστους και ένα απολυταρχικό κράτος. 

«Εδώ μιλάμε για το διαβατήριο  της ντροπής, δεν υπάρχει άλλο. Πολλοί πολιτικοί έχουν πει ότι αυτό δεν είναι ζήτημα Υγείας. Είναι ζήτημα πολιτικής αγωγής. Το να είσαι νομοταγής σημαίνει  να ακολουθείς τους κανόνες. Ποιούς κανόνες; Προτιμώ να είμαι ακέραια παρά νομοταγής», δήλωσε κάτοικος της Βαρκελώνης. 

Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία αρχίζουν οι εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 5 έως 12 ετών, που συνοδεύονται από τους γονείς τους. 

Η χώρα έχει ποσοστό εμβολιασμού κοντά στο 90%, αλλά παραταύτα καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων.  

Κι έτσι μέσα στο πρώτο Σαββατοκύριακο εμβολιάζονται 61.000 χιλιάδες παιδιά Δημοτικού. 

Το σύνθημα που κυριαρχεί στην εκστρατεία εμβολιασμών είναι "Μαζί, φροντίζουμε για όλους" .  

Πηγή: skai.gr