Κλείσιμο

Washington Post για Pentagon Leaks: Εκ των έσω η διαρροή από 20χρονο που εργαζόταν σε στρατιωτική βάση 

Για την «χειρότερη» διαρροή εγγράφων μετά τον Εντουαρντ Σνόουντεν κάνουν λόγο τα μερικά μέσα - To προφίλ του ατόμου πίσω από τη διαρροή αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα

Παγκόσμια αναστάτωση έχει προκαλέσει η σοβαρή διαρροή διαβαθμισμένων και απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου για τις δραστηριότητες των ΗΠΑ σε Ρωσία και Ουκρανία αλλά και τις παρακολουθήσεις αξιωματούχων. 

Το Πεντάγωνο βλέπει «πολύ σοβαρό κίνδυνο» για την αμερικανική εθνική ασφάλεια και το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε ποινική έρευνα για το θέμα.

Διαβάστε αναλυτικά: Pentagon leak: Τι περιέχουν τα διαβαθμισμένα έγγραφα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο

Σε άρθρο της, η Washington Post  αποκαλύπτει ότι το άτομο που διέρρευσε τα απόρρητα έγγραφα των υπηρεσιών πληροφορίων των ΗΠΑ, είναι ένας νεαρός άνδρας 20 - 25 ετών, με το ψευδώνυμο OG (αργκό για το «Original Gangster») ο οποίος εργαζόταν σε στρατιωτική βάση και επομένως η διαρροή προήλθε «εκ των έσω». 

wp

Η εφημερίδα επικαλείται φίλους και συναδέλφους του 20χρονου με τον οποίο συνομιλούσαν στην πλατφόρμα άμεσων μηνυμάτων Discord, σε μία ομάδα που μοιραζόταν την «αγάπη για τα όπλα, τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τον Θεό». 

Σε αυτή την πλατφόρμα «ανέβηκαν» αρχικά τα απόρρητα έγγραφα και οι φωτογραφίες και στη συνέχεια το υλικό κυκλοφόρησε σε πλατφόρμες όπως το Twitter, το 4chan και το Telegram. 

Ο "OG" δημοσίευε τακτικά επί μήνες εκατοντάδες σελίδες εγγράφων τα οποία είχε φωτογραφίσει στη στρατιωτική βάση όπου εργάζεται.

Ο 20χρονος φέρεται να είναι υπέρμαχος της οπλοκατοχής, γυμνασμένος και δυνατός ενώ τα μέλη της ομάδας με τα οποία συνομιλούσε και επιδείκνυε τις «απόρρητες» γνώσεις του ήταν στην πλειοψηφία τους έφηβοι, που τον θαύμαζαν. 

«Είναι εκπαιδευμένος. Σχεδόν όλα όσα μπορείς να περιμένεις από κάποια τρελή ταινία», δήλωσε ένα ανήλικο μέλος της ομάδας συνομιλίας στην WP, μετά από την άδεια της μητέρας του.

Όπως είπε ο ανήλικος, ο "OG" περνούσε «μέρος της ημέρας του μέσα σε μια εγκατάσταση υψηλής ασφαλείας όπου απαγορεύονταν τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές» και «εργαζόταν ακατάπαυστα επί ώρες για να φωτογραφίσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα προκειμένου να τα μοιραστεί με τους φίλους του στο Discord». 

Κάποιες πληροφορίες ήταν πολύ ευαίσθητες και διαβαθμισμένες "NOFORN", το οποίο σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποκαλυφθούν σε ξένους, σημείωσε η Washington Post.

Το Discord σε ανακοίνωσή του χθες Τετάρτη είχε επισημάνει ότι συνεργάζεται με τις υπηρεσίες επιβολής της τάξης.

Πηγή: skai.gr