Πεκέρ: «Δείχνει» συνεργασία υιού Γιλντιρίμ με ναρκοβαρόνο-To δίλημμα Ερντογάν για την τύχη του

To αφεντικό του οργανωμένου εγκλήματος Σεντάτ Πεκέρ την περασμένη Κυριακή κυκλοφόρησε το έβδομο βίντεό του σε μια σκανδαλώδη... σειρά σχετικά με τις σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης και το οργανωμένο έγκλημα που έχει συγκεντρώσει 70 εκατομμύρια θεατές, σύμφωνα με το Social Blade. Αλλά το έβδομο βίντεο ήταν και το πιο σοκαριστικό, επειδή ο Πεκέρ προέβη σε ισχυρισμούς ότι ο γιος του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ Ερκάν, διοικεί δίκτυο διακίνησης κοκαΐνης από τη Βενεζουέλα στην Τουρκία. 

Μάλιστα, ο Πεκέρ ισχυρίζεται ότι υπάρχει συμπαιγνία στη βόρεια Κύπρο. Ο πρώην πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ εξακολουθεί να είναι σημαντική προσωπικότητα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ο γιος του, Ερκάν Γιλντιρίμ επισκέφθηκε τη Βενεζουέλα για να δημιουργήσει το ναρκοδίκτυο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα πάντα με τον Πεκέρ. 

Τα πλοία που αποπλέουν από το λιμάνι του Καράκας σταματούν στη Δομινικανή Δημοκρατία, όπου φορτώνονται με τα παράνομα φορτία ναρκωτικών, ισχυρίζεται ο αρχινονός. Ο Πεκέρ υποστηρίζει δε ότι ο Ερκάν συνεργάζεται με τον Χαλίλ Φαϊλαλί έναν Τούρκο, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στη βόρεια Κύπρο. Από εκεί, διευθύνει δίκτυα ξεπλύματος χρημάτων και διακίνησης ναρκωτικών, σύμφωνα με τον Πέκερ. 

Προηγούμενα βίντεο του τούρκου αρχιμαφιόζου περιλαμβάνουν κατηγορίες για βιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών, δολοφονίες με στόχο κορυφαίους τούρκους αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι πιο εξέχοντες μεταξύ αυτών που εμπλέκονται είναι ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας και υπουργός Εσωτερικών Μεχμέτ Αγκάρ, ενώ έχει γίνει αναφορά και στον γαμπρό του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ και τον αδελφό του Σερχάτ Αλμπαϊράκ. 

Το κύριο ερώτημα που θέτει ο Πεκέρ είναι γιατί η τουρκική κυβέρνηση και τα ανώτερα στελέχη της τον εγκατέλειψαν και τον πρόδωσαν και οι κατηγορίες του είναι μια μορφή εκδίκησης! Ο 49χρονος σύμφωνα με πληροφορίες έχει βρει καταφύγιο στο Ντουμπάι. 

Δεν υπάρχει απόδειξη ότι οποιοσδήποτε από τους καταστροφικούς για την τουρκική κυβέρνηση και τον Ερντογάν ισχυρισμούς του Πεκέρ αληθεύει, αλλά έχουν προκαλέσει τεράστιο σάλο σχετικά με πιθανές διασυνδέσεις μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος, της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων. 
Οι ισχυρισμοί συγκλόνισαν το έθνος: Όταν ένας δημοσιογράφος στο κρατικό πρακτορείο Ανατολή την περασμένη Παρασκευή ζήτησε ζωντανά από δύο υπουργούς να πάρουν θέση, απολύθηκε μέσα σε λίγες ώρες. 

«Οι υπουργοί τρέμανε στις καρέκλες τους», δήλωσε σκωπτικά ο Μουράτ Γιετκίν, πολιτικός σχολιαστής. Ο Γιετκίν γράφει ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει χάσει τις ρίζες του και τώρα είναι ευάλωτο στη διαφθορά. 

«Γιατί δεν έχει διεξαχθεί έρευνα, ούτε υπήρξε πραγματική απάντηση από τον Ερντογάν;» διερωτήθηκε ο αναλυτής. Τη Δευτέρα, ο αδερφός του Πεκέρ, Αττίλα συνελήφθη με βάση κατηγορίες που έγιναν σε ένα από τα βίντεο του αρχινονού, αλλά αυτή ήταν η μόνη επίσημη κίνηση. 

Στην πραγματικότητα, ο Ερντογάν έκανε μόνο μία προφορική αναφορά στις κατηγορίες. Αντιμετωπίζοντας το ζήτημα μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, ο Ερντογάν είπε ότι κατά τη διάρκεια της 19ετούς κυβέρνησης του κόμματος του ΑΚP, η κυβέρνηση είχε φέρει ειρήνη στη χώρα αντιμετωπίζοντας τέτοιες εγκληματικές συμμορίες και ότι θα έκανε «να αποτύχει κι αυτό το βρώμικο σενάριο» Εκτός αυτού, ήταν περίεργα σιωπηλός σε αυτό το θέμα.

To δίλημμα του Ερντογάν για την τύχη του Πεκέρ

Σχολιάζοντας το θέμα ο αρθρογράφος της Die Welt  Ντενίζ Γιουτσέλ, ο οποίος σημειωτέον, είχε συλληφθεί στην Τουρκία και κρατήθηκε παράνομα πάνω από ένα χρόνο στις τουρκικές φυλακές, μένει να αποδειχθούν. Αφήνουν ωστόσο την εντύπωση στο τουρκικό φιλοθεάμων κοινό ότι μιλά κάποιος με εσωτερική πληροφόρηση για καταγγελίες, που τουλάχιστον θα άξιζε τον κόπο να ελεγχθούν.

"Το ότι ο Πεκέρ με τις καταγγελίες του πλησιάζει όλο και περισσότερο τον Ερντογάν θα μπορούσε να είναι πράξη εκβιασμού για να τον πιέσει σε ένα ντιλ. Ωστόσο, όσο περισσότερο τον πλησιάζει, όλο και περισσότερο απομακρύνεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Από την πλευρά του ο Ερντογάν δείχνει να περιμένει. Αλλά όσο περισσότερο συνεχίζει ο Πεκέρ, τόσο περισσότερο πιέζει τον Ερντογάν να αποφασίσει, εάν θα ταχθεί στο πλευρό του υπουργού του (Εσωτερικών Σοϊλού) για να αποτρέψει μεγαλύτερες ζημίες σε βάρος της κυβέρνησής του ή εάν θα τον εγκαταλείψει και θα σκηνοθετήσει μιαν ´επιχείρηση καθαρά χέρια´ με επικεφαλής τον ίδιο. Τρίτη εκδοχή θα ήταν κάποια στιγμή να κλείσει το στόμα στον Πεκέρ. Όμως όλες αυτές οι δυνατότητες κρύβουν και κινδύνους. Ούτως ή άλλως η υπόθεση αποτελεί σαφές δείγμα εσωτερικής διάβρωσης της εξουσίας του και κατάρρευσης των κρατικών θεσμών”.

Οι αποκαλύψεις του Σεντάτ Πεκέρ ασφαλώς δεν σταματούν εδώ, καταλήγει ο αρθρογράφος. Την ερχόμενη Κυριακή έχει προαναγγείλει άλλο ένα βίντεο με νέες αποκαλύψεις. “Το τελευταίο της προηγούμενης Κυριακής είχε μέσα σε 48 ώρες πάνω από 2.000.000 viewers. Ακόμη και για το Netxflix θα ήταν ένα καταπληκτικό νούμερο”, επισημαίνει με νόημα.

Deutsche Welle - Cyrpus Mail