Παρίσι κατά της "συμμαχίας" Αυστρίας, Δανίας και Ισραήλ για το εμβόλιο

Η Γαλλία επέκρινε το σχέδιο συμμαχίας της Δανίας και της Αυστρίας με το Ισραήλ όσον αφορά τα εμβόλια κατά της Covid-19, εκτιμώντας πως το «ευρωπαϊκό πλαίσιο» παραμένει το πλέον κατάλληλο για να εγγυηθεί την «αλληλεγγύη» στους κόλπους της ΕΕ.

Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και η δανή ομόλογός του Μέτε Φρέντερικσεν πρόκειται να συναντηθούν σήμερα Πέμπτη στο Ισραήλ με τον πρωθυηπυοργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να αρχίσουν μια σύμπραξη για τα εμβόλια δεύτερης γενιάς, η οποία αφορά τόσο την παραγωγή όσο και την έρευνα.

«Πεποίθησή μας παραμένει ξεκάθαρα ότι η πιο αποτελεσματική λύση για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του εμβολιασμού πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», υπογράμμισε χθες, Τετάρτη, το βράδυ η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Στην πραγματικότητα αυτό είναι που εγγυάται την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη, η οποία είναι περισσότερο απαραίτητη παρά ποτέ, και τη συλλογική αποτελεσματικότητά μας», πρόσθεσε.

Ο Κουρτς θεωρεί πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είναι «υπερβολικά αργός» στην έγκριση των εμβολίων και πως δεν είναι πλέον δυνατό «να εξαρτιόμαστε αποκλειστικά από την ΕΕ» για τα εμβόλια δεύτερης γενιάς που προορίζονται να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές μεταλλάξεις του ιού.

Για τη Γαλλία, «το πρωταρχικό διακύβευμα είναι αυτή τη στιγμή να εισφέρουμε από κοινού τους πόρους μας για να αυξήσουμε τις δυνατότητες παραγωγής στην Ευρώπη».

Η διαδικασία της αδειοδότησης για την ευρωπαϊκή αγορά θα επιταχυνθεί εξάλλου με την εφαρμογή μιας «επείγουσας διαδικασίας» για τα εμβόλια που θα είναι προσαρμοσμένα στα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, συνέχισε το Κε ντ' Ορσέ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση διπλασιάζει τις προσπάθειες για την ανάπτυηξη εμβολίων δεύτερης γενιάς, με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου δοκιμών εμβολίων», σημείωσε ακόμη.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν παραδέχθηκε χθες πως υπάρχουν «μερικές φορές βαριές ελλείψεις» στην πολιτική της ΕΕ για τα εμβόλια, όμως εξέφρασε τη λύπη του για τους «πειρασμούς απόσχισης».

Τρεις άλλες χώρες της ΕΕ, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, επέλεξαν τα ρωσικά και τα κινεζικά εμβόλια έξω από κάθε ευρωπαϊκό συντονισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ