ΚΑΙΡΟΣ

Παρατυπίες κατά τις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία

Οι βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία, από τις οποίες αναμένεται να φανεί ποιος είναι πιθανό να διαδεχθεί το 2005 το βετεράνο ηγέτη Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε, διαταράχθηκαν από παρατυπίες χθες Κυριακή και οι δημοσκοπήσεις στις εξόδους των εκλογικών τμημάτων δεν έδωσαν σαφή ένδειξη για το ποιος προηγείται.
Οργανώσεις της αντιπολίτευσης απέρριψαν αμέσως την αναμέτρηση ως διαβλητή, διατυπώνοντας κατηγορίες για εκλογικές απάτες και χαοτική διοργάνωση. Τα προκαταρκτικά επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.
Η ψηφοφορία ξεκίνησε με προβλήματα, τα περισσότερα από τα οποία είχαν σχέση με ελλιπείς εκλογικούς καταλόγους. Στη συνέχεια προχώρησε χωρίς πολλές διαταραχές στα περισσότερα μέρη και οι αρχές την παρέτειναν κυρίως στο Κουτάισι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γεωργίας.
Το αποτέλεσμα ενδιαφέρει πολύ τη Δύση, καθώς ήδη κατασκευάζεται ένας πετρελαιαγωγός που το 2005 θα μεταφέρει το πετρέλαιο της Κασπίας στις δυτικές αγορές μέσω της Γεωργίας και της Τουρκίας.
Λόγω των παραβάσεων, η γεωργιανή εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι εκλογές ακυρώθηκαν σε 17 από τα 2811 εκλογικά τμήματα. Νέα ψηφοφορία πιθανόν να διεξαχθεί στα τμήματα αυτά στις 16 Νοεμβρίου, διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.
Πηγή: skai.gr