ΚΑΙΡΟΣ

Παρατείνονται οι επιχειρήσεις στο Ιράκ

H Άγκυρα θα ζητήσει από το τουρκικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την παράταση κατά ένα έτος της εντολής που επιτρέπει στον τουρκικό στρατό να εξαπολύει επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ εναντίον ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Το υπουργικό συμβούλιο παρουσίασε τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο πρόταση για παράταση της εντολής μέχρι τον Οκτώβριο του 2009,μετέδωσε το CNN Turk.

Η παρούσα εντολή λήγει στις 17 Οκτωβρίου.

Το Φεβρουάριο, ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση έδαφος του βόρειου Ιράκ. Περίπου δέκα χιλιάδες στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα για να εντοπίσουν αντάρτες και βάσεις του PKK.

Σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό, 240 κούρδοι αντάρτες, 24 τούρκοι στρατιώτες και τρία ακόμη άτομα σκοτώθηκαν κατά τις επιχειρήσεις που διήρκεσαν μία εβδομάδα.

Από την επιχείρηση εκείνη η τουρκική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε ένα αριθμό βομβιστικών επιθέσεων εναντίον ύποπτων στόχων ανταρτών του PKK που κατηγορείται από την Άγκυρα για τον θάνατο πάνω από 35.000 ανθρώπων από την δεκαετία του 1980 που άρχισε τον αγώνα για ανεξαρτησία η αυτονομία στην ΝΑ Τουρκία όπου διαβιούν κυρίως Κούρδοι.
Πηγή: skai.gr