Παραλίγο σύγκρουση αεροσκαφών στο διεθνές αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης λίγο πριν την απογείωση

Η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) αναφέρει ότι τα αεροσκάφη βρέθηκαν σε απόσταση 300 μέτρων το ένα από το άλλο

Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, η σύγκρουση δύο επιβατικών αεροσκαφών τα οποία βρέθηκαν πολύ κοντά το ένα στο άλλο κατά τη φάση της τροχοδρόμησης για την απογείωση.

Το περιστατικό, που διερευνά η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA), συνέβη την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στο αεροδρόμιο JFK.

Το αεροσκάφος της εταιρείας Delta Air Lines, που εκτελούσε την πτήση 1943, ετοιμαζόταν να απογειωθεί με προορισμό τη Δομηνικανή Δημοκρατία το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, όταν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έσπευσαν πανικόβλητοι να ακυρώσουν την εντολή. Το εν λόγω αεροσκάφος, ένα Boeing 737 ξεκίνησε τη διαδικασία απογείωσης γύρω στις 20:45 τοπική ώρα επιταχύνοντας στα 185 χλμ/ώρα.

Την ίδια στιγμή, ένα άλλο Boeing 777 της American Airlines το οποίο είχε προορισμό το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου άρχισε να διασχίζει τον ίδιο διάδρομο. Ο πύργος ελέγχου είχε πει στον κυβερνήτη τνα διασχίσει τον διάδρομο 31, αλλά εκείνος άρχισε να διασχίζει τον διάδρομο 4. O ελεγκτής επιβεβαίωσε αρχικά στον πιλότο της πτήσης της Delta ότι ο διάδρομος 4 ήταν άδειος, αλλά γρήγορα αντιλήφθηκε το λάθος όταν το 777 εμφανίστηκε στο σημείο.

«Να πάρει, γ@μ… μου!», ούρλιαξε όταν κατάλαβε τι πήγαινε να συμβεί και αμέσως ζήτησε από το αεροσκάφος της Delta, που ήταν έτοιμο για απογείωση, να ακινητοποιηθεί. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους  πάτησε τα φρένα με αποτέλεσμα να τιναχτούν οι επιβάτες μπροστά και το αεροπλάνο να σταματήσει σε πολύ μικρή απόσταση από εκείνο της Αmerican Airlines. «Ήταν σαν ένα κλάσμα δευτερολέπτου πανικού!», δήλωσε ο επιβάτης Μπράιαν Χίλι στο NBC New York.

Η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) αναφέρει ότι τα αεροσκάφη βρέθηκαν σε απόσταση 300 μέτρων το ένα από το άλλο.

Το αεροσκάφος της Delta αναγκάστηκε να επιστρέψει στην πύλη. Οι επιβάτες διανυκτέρευσαν με έξοδα της εταιρείας σε ξενοδοχείο και η πτήση έγινε τελικά το Σάββατο.

Πηγή: skai.gr