Τουρκικός Τύπος: Παραιτήθηκε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν

Με ανακοίνωση του στο Instagram έκανε γνωστή ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την παραίτησή του.

Σύμφωνα με το κείμενο που ανήρτησε, επέλεξε να παραιτηθεί για λόγους υγείας. Ωστόσο πολλοί εικάζουν ότι ενδέχεται να συνδέεται με τη μεγάλη υποτίμηση που έχει υποστεί η τουρκική λίρα το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την Παρασκευή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Την είδηση δημοσίευσαν τουκικά ΜΜΕ.

«Αφού κατείχα υπουργικές θέσεις για σχεδόν πέντε χρόνια, έλαβα την απόφαση να μην συνεχίσω την υπηρεσία μου (ως υπουργός Οικονομικών) λόγω προβλημάτων υγείας», ανέφερε ο Αλμπαϊράκ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Berat Albayrak (@beratalbayrak) on

Δύο πηγές στην προεδρία τις οποίες επικαλείται το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη δήλωση όταν επικοινώνησε μαζί τους το πρακτορείο, ωστόσο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά της.

Η λίρα "κλείδωνε" στο 8,415 έναντι του αμερικανικού δολαρίου στις 20:14 ώρα Ελλάδας.

Ο 42χρονος Αλμπαϊράκ διορίστηκε υπουργός Ενέργειας το 2015 και μεταπήδησε στο υπουργείο Οικονομικών μετά την επανεκλογή του Ερντογάν με σαρωτικές νέες εκτελεστικές εξουσίες το 2018.

Στην διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, η οικονομία της Τουρκίας επλήγη από δύο ισχυρά χτυπήματα, διψήφιο πληθωρισμό και υψηλή ανεργία. Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το μισό της αξίας της από τις αρχές του 2018.

Ο Ερντογάν θα πρέπει να εγκρίνει την παραίτηση, η οποία προκάλεσε έκπληξη σε αναλυτές και βουλευτές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Όμερ Φατίχ Σαγιάν ανέφερε στο Twitter πως ελπίζει ότι η παραίτηση του Αλμπαϊράκ δεν θα γίνει δεκτή και πρόσθεσε πως «η χώρα μας, ο λαός μας και η κοινότητά μας σε χρειάζεται».

Ο Μεχμέτ Μους, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος AK, δήλωσε πως ο Αλμπαϊράκ έχει λάβει σημαντικά βήματα για να ενισχύσει την οικονομία και πως ελπίζει ότι ο Ερντογάν δεν θα κάνει δεκτή την παραίτηση.

«Είμαστε προσωπικά μάρτυρες της επιμελούς εργασίας του. Αν ο πρόεδρός μας κρίνει ότι πρέπει, ελπίζω ότι θα συνεχίσει στη θέση του», έγραψε ο Μους στο Twitter.

 

Πηγή: skai.gr