Παραιτείται στα τέλη Φεβρουαρίου ο Πάπας Βενέδικτος 16ος

Ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος, επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σχεδιάζει να παραιτηθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου, όπως επιβεβαιώθηκε επίσημα από το Βατικανό.

Ο πάπας αποφάσισε να παραιτηθεί οικειοθελώς, λόγω προχωρημένης ηλικίας, καθώς δεν έχει πλέον τη δύναμη να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις που συνοδεύουν τον παπικό θώκο. Σημειώνεται πως ο εκκλησιαστικός νόμος επιτρέπει την παραίτηση του εκάστοτε πάπα, εφόσον ο ίδιος ο ποντίφικας το επιθυμεί.

Όπως σημείωσε ο ίδιος ο ποντίφικας, μέσω γραπτής δήλωσης που εξέδωσε το Βατικανό, τα καθήκοντα του παπικού θρόνου «απαιτούν δύναμη του σώματος αλλά και μυαλού, δύναμη που τους τελευταίους μήνες έχει καταρρεύσει σε εμένα, στο σημείο που όφειλα να αναγνωρίσω την αδυναμία μου να εκπληρώσω επαρκώς τον κλήρο που μου δόθηκε.

»Για αυτό τον λόγο, και γνωρίζοντας καλά τη σοβαρότητα αυτής της πράξης, με απόλυτη ελευθερία ανακοινώνω πως απαρνούμαι τη θέση του επισκόπου της Ρώμης, Διαδόχου του Αγίου Πέτρου».

Για ολόκληρη την ανακοίνωση δείτε ΕΔΩ.

Εκπρόσωπος του Βατικανού υπογράμμισε πως η παραίτηση του Βενέδικτου δεν σχετίζεται με προβλήματα που είχαν αναδυθεί κατά την θητεία του, όπως τα σκάνδαλα περί κακοποίησης ανηλίκων που έπληξαν την Καθολική Εκκλησία στη βόρεια Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη διαρροή απόρρητων εγγράφων από τον πρώην υπηρέτη του ποντίφικα, ή το πολωτικό ζήτημα αποδοχής των ομοφυλοφίλων.

Ο 85χρονος πλέον Βενέδικτος ανέλαβε τα ηνία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τον Απρίλιο του 2005, έπειτα από το θάνατο του Ιωάννη Παύλου του 2ου. Υπενθυμίζεται πως η παπική θέση αποτελεί κανονικά ισόβιο αξίωμα.

Το κονκλάβιο των Καρδιναλίων που θα επιφορτιστεί με την εκλογή του νέου πάπα αναμένεται να συνεδριάσει στα μέσα Μαρτίου.

Πρώτος διάδοχος του αποστόλου Πέτρου που παραιτήθηκε από την ηγεσία της Εκκλησίας ήταν ο Άγιος Ποντιανός, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του κατά τις διώξεις των Χριστιανών από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, υποχρεώθηκε σε παραίτηση και αργότερα μαρτύρησε.

Έπειτα από το Σχίσμα του 1054, ακολούθησαν ο άγιος Σελεστίνος, ο οποίος παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 1294 (στο έργο Θεία Κωμωδία, ο Δάντης τον τοποθέτησε στην Κόλαση για την απόφασή του αυτή), και ο πάπας Γρηγόριος ο 12ος.


Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ