Παραγουάη: Από τη φυλακή ο «αντισυστημικός» πολιτικός Παραγουάιο Κούμπας καλεί τους οπαδούς του να σταματήσουν να διαδηλώνουν

«Σας καλώ επίμονα να βάλετε τέλος σε αυτή τη δράση, διότι χωρίς αμφιβολία θα έχουμε κι άλλους τραυματίες κι από τη μια κι από την άλλη πλευρά», ανέφερε σε βίντεο που μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ο Παραγουάιο Κούμπας.

Ο αντιπολιτευόμενος Παραγουάιο Κούμπας, που κατέλαβε την τρίτη θέση στις προεδρικές εκλογές στην Παραγουάη στα τέλη Απριλίου και είναι προφυλακισμένος ένδεκα ημέρες, κάλεσε χθες Τρίτη τους οπαδούς του να σταματήσουν να διαδηλώνουν γύρω από το εκλογοδικείο –την εθνική εφορευτική επιτροπή–, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα.

«Σας καλώ επίμονα να βάλετε τέλος σε αυτή τη δράση, διότι χωρίς αμφιβολία θα έχουμε κι άλλους τραυματίες κι από τη μια κι από την άλλη πλευρά», ανέφερε σε βίντεο που μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Κούμπας, προφυλακισμένος σε αστυνομικό τμήμα της πρωτεύουσας της χώρας, της Ασουνσιόν.

Ο αυτοαποκαλούμενος «αντισυστημικός» υποψήφιος, με ριζοσπαστική, συχνά βιτριολική ρητορική, 61 ετών, συνελήφθη την 5η Μαΐου κοντά στην Ασουνσιόν και προφυλακίστηκε, καθώς κατηγορείται για διατάραξη της δημόσιας τάξης, απειλές και απείθεια μετά τις εκλογές της 30ής Απριλίου.

Ο κ. Κούμπας έκανε την έκπληξη στις εκλογές, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με το 22,9% των ψήφων, όμως νικητής της αναμέτρησης αναδείχθηκε (με 42,7% των ψήφων) ο 44χρονος Σαντιάγο Πένια, οικονομολόγος, υποψήφιος του κόμματος Κολοράδο (δεξιά), που βρίσκεται στην εξουσία για πάνω από επτά δεκαετίες.

Τη μεθεπομένη των εκλογών, καταγγέλλοντας νοθεία, οπαδοί του κ. Κούμπας διαδήλωσαν κι έστησαν οδοφράγματα σε διάφορα σημεία της χώρας, με την ενθάρρυνση του ηγέτη τους. Πάνω από εκατό άνθρωποι προσήχθησαν από την αστυνομία.

Ο σκληρός πυρήνας των οπαδών του, καθώς επίσης και μέλη κοινοτήτων ιθαγενών που προβάλλουν δικές τους διαμαρτυρίες, συνεχίζουν έκτοτε να αποκλείουν λεωφόρο κοντά στο εκλογοδικείο — στο ζενίθ της κινητοποίησης, συμμετείχαν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι. Η αστυνομία απηύθυνε τελεσίγραφο ως την Τρίτη για να τερματιστεί η κινητοποίηση, ενώ ταυτόχρονα διαπραγματευόταν με ομάδες που συμμετείχαν.

Αποτέλεσμα αυτών των επαφών, ή της παρέμβασης του κ. Κούμπας, ήταν η αστυνομία να ανακοινώσει χθες πως μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων πλέον αποχωρεί από την περιοχή.

Η τύχη του κ. Κούμπας αναμένεται να κριθεί εντός της εβδομάδας. Δικαστής διέταξε ο «αντισυστημικός» υποψήφιος να παραμείνει προφυλακισμένος· η υπεράσπιση άσκησε έφεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ