Ο αντιπρόεδρος Παραγουάης που είναι στο στόχαστρο κυρώσεων των ΗΠΑ για διαφθορά ανακαλεί: Δεν θα παραιτηθεί

«Όταν δεσμεύτηκα να παραιτηθώ, υπέθετα ότι διενεργείτο έρευνα σε βάρος μου, όμως δεν έχω λάβει καμία ενημέρωση από την εισαγγελία που να υποδεικνύει πως με βαραίνουν κατηγορίες», δήλωσε ο κ. Βελάσκες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ασουνσιόν.

Ο αντιπρόεδρος της Παραγουάης Ούγο Βελάσκες, στο στόχαστρο κυρώσεων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που του προσάπτει διαφθορά, ανακάλεσε χθες Πέμπτη την απόφασή του να παραιτηθεί, δηλώνοντας πως αποφάσισε να παραμείνει στο αξίωμά του και να υπερασπιστεί την αθωότητά του.

«Όταν δεσμεύτηκα να παραιτηθώ, υπέθετα ότι διενεργείτο έρευνα σε βάρος μου, όμως δεν έχω λάβει καμία ενημέρωση από την εισαγγελία που να υποδεικνύει πως με βαραίνουν κατηγορίες», δήλωσε ο κ. Βελάσκες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ασουνσιόν.

Ο Ούγο Βελάσκες, 54 ετών, αντιπρόεδρος της Παραγουάης εδώ και τέσσερα χρόνια, όταν εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του κόμματος Κολοράδο (δεξιά) μαζί με τον πρόεδρο Μάριο Άμπντο Μπενίτες, είδε να του επιβάλλονται την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις από τις ΗΠΑ, που τον κατηγορούν για «πράξεις σημαντικής διαφθοράς».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στενός συνεργάτης του κ. Βελάσκες προσέφερε δωροδοκία —το ποσό ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στην Ασουνσιόν— σε δημόσιο λειτουργό προκειμένου να παρακωλυθεί έρευνα για τα οικονομικά συμφέροντα του αντιπροέδρου.

Ο αντιπρόεδρος, ο συνεργάτης του και τα μέλη των οικογενειών τους απαγορεύεται πλέον να εισέλθουν στην επικράτεια των ΗΠΑ.

Αντιδρώντας, ο κ. Βελάσκες διατράνωσε την αθωότητά του, εξέφρασε την πρόθεσή του να την υπερασπιστεί, ωστόσο ανήγγειλε ότι επρόκειτο να παραιτηθεί από την αντιπροεδρία εντός ημερών, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να βλάψει την εικόνα του αρχηγού του κράτους ή του κόμματος Κολοράδο.

«Πολλοί μου ζήτησαν να αναθεωρήσω την απόφασή μου», τόνισε χθες ο κ. Βελάσκες, κρίνοντας πως δεν πρέπει «να μείνει στην ιστορία ότι αντιπρόεδρος παραιτήθηκε λόγω διαφθοράς».

«Η παραίτησή μου ήταν αυτό που αποφάσισα να κάνω υποθέτοντας πως είχε κινηθεί διαδικασία», όμως η εισαγγελία «δεν έχει απολύτως τίποτα εναντίον μου», επέμεινε σε μαχητικό τόνο. Οι κατηγορίες των ΗΠΑ «κάνουν λόγο για απόπειρα διαφθοράς. Θα ήθελα να ξέρω ποιος είναι ο δημόσιος λειτουργός που αποπειραθήκαμε να διαφθείρουμε και ποιος είναι ο φάκελος στον οποίο έχω ‘οικονομικό συμφέρον’», πρόσθεσε. Είπε ακόμη πως δεν διενεργείται έρευνα ούτε από τις αρχές των ΗΠΑ.

Η υπόθεση προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Παραγουάη. Ο κ. Βελάσκες επρόκειτο να διεκδικήσει τον Δεκέμβριο το χρίσμα του Κολοράδο για να είναι ο υποψήφιός του στις εκλογές του 2023. Την περασμένη εβδομάδα, όταν δεσμευόταν να παραιτηθεί, είπε επίσης πως θα απέσυρε την υποψηφιότητά του. Χθες, είπε πως αυτή του η απόφαση ισχύει.

Τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης την απαγόρευση εισόδου στην επικράτειά τους του πρώην προέδρου της Παραγουάης Οράσιο Καρτές (2013-2018), κατηγορώντας τον επιχειρηματία του τομέα της καπνοβιομηχανίας που μετατράπηκε σε πολιτικό για διαφθορά και σχέσεις με «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις». Ο ενδιαφερόμενος απέρριψε τις κατηγορίες, που είναι κατ’ αυτόν «ανυπόστατες και άδικες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ