ΚΑΙΡΟΣ

Πάνω από τους μισούς Ρώσους σκέφτονται να δουλεύουν και μετά την σύνταξη

Το 56,3% των Ρώσων σκέφτονται να συνεχίσουν να δουλεύουν αφού συνταξιοδοτηθούν, σύμφωνα δημοσκόπηση που διενήργησε ο ρωσικός οργανισμός απασχόλησης (Rostrud), της πρώτης που πραγματοποιήθηκε μετά την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Το 2015 παρόμοια επιθυμία σε αντίστοιχη δημοσκόπηση είχε εκφράσει το 37% των Ρώσων.

Ανεξάρτητα όμως από τις επιθυμίες
των Ρώσων που θέλουν να εργάζονται αφότου πάρουν σύνταξη, το 70% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η απόφαση τους αυτή θα εξαρτηθεί από τον εργοδότη. Επί του παρόντος οι εργοδότες δεν επιδιώκουν ιδιαίτερα να προσλαμβάνουν συνταξιούχους.

Το 34,5% των ερωτηθέντων θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται σε κρατικές επιχειρήσεις και μόνο το 7,4% σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το 15,8% δηλώνουν ότι θα ήθελαν να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση μόλις πάρουν σύνταξη, το 23,2% δηλώνει ότι θέλει να εργάζεται από το σπίτι και το 19,1% να ασχοληθεί με κάτι άλλο.

Μεταξύ εκείνων που σκέφτονται να συνεχίσουν να εργάζονται μετά την σύνταξη, το 25% θα ήθελαν να έχουν μια πιο απλή δουλειά ή να δουλεύουν τετράωρο.

Το 27,6% προτίθεται να συμμετάσχει σε επιμορφωτικά προγράμματα τα οποία θα τους προσφέρουν την δυνατότητα να εργασθούν εξ αποστάσεως.

Η μεταρρύθμιση που αφορά τα όρια συνταξιοδότησης έγινε το 2019 και ορίζει ως συντάξιμο όριο για τις γυναίκες το 60ο έτος και για τους άνδρες το 65ο έτος της ηλικίας του.Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Izvestia