Κλείσιμο

Pandora Papers: Το πελατολόγιο του κυπριακού δικηγορικού γραφείου

Έχουν διαρρεύσει 469.184 αρχεία από κυπριακό Δικηγορικό γραφείο τα οποία βρίσκονται στην κατοχή της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων στα πλαίσια του Pandora Papers.

Πέραν των δημοσιευμάτων που εμπλέκουν το Δικηγορικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας με αμφιλεγόμενο Ρώσο ολιγάρχη φαίνεται ότι τα Pandora Papers θα έχουν στη συνέχεια ακόμα πιο έντονο κυπριακό χρώμα αφού κυπριακό δικηγορικό γραφείο φιγουράρει στην 6η θέση από τα 14 δικηγορικά από τα οποία έχουν διαρρεύσει εκατομμύρια έγγραφα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ICIJ το εν λόγω Δικηγορικό Γραφείο βρίσκεται στην 6η θέση από τα 14 δικηγορικά που έχουν διαρρεύσει έγγραφα ενώ είναι το μόνο το οποίο έχει έδρα την Κύπρο.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι έχουν διαρρεύσει 469.184 έγγραφα που σχετίζονται με την περίοδο από το 1993 μέχρι σήμερα από το εν λόγω δικηγορικό γραφείο.

Το Economy Today επικοινώνησε με το δικηγορικό γραφείο το οποίο ανέφερε ότι "δεν υπάρχει κάτι για να σχολιάσουμε προς το παρόν".

Στους πελάτες του φέρονται να βρίσκονται μεταξύ άλλων σύμφωνα με το sigmalive:

Ρώσος τραπεζίτης, ο οποίος κατηγορείται από τις Αρχές της χώρας του για υπεξαίρεση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι δισεκατομμυριούχοι αδερφοί Ρότενμπεργκ, οι οποίοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς φέρονται να ανήκουν στο στενό περιβάλλον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου με τη σύζυγό του που συγκαταλέγονται στις πλουσιότερες οικογένειες της χώρας.

Στην λίστα καταγράφονται ακόμα 13 δικηγορικά γραφεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τον Παναμά, τον Χονγκ Κονγκ, τις Σεϋχέλλες και το Μπελίζ.

Τα Pandora Papers  αφορούν εκατομμύρια έγγραφα που διέρρευσαν και τη μεγαλύτερη δημοσιογραφική συνεργασία στην ιστορία ενώ  έχουν αποκαλύψει οικονομικά μυστικά 35 νυν και πρώην παγκόσμιων ηγετών, περισσότερων από 330 πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων σε 91 χώρες, ενώ εμπλέκουν σειρά φυγάδων, απατεώνων και δολοφόνων.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε όγκο διαρροή εγγράφων από παρόχους υπεράκτιων υπηρεσιών που φτάνει τα 11,9 εκατομμύρια έγγραφα τα οποία αντιστοιχούν σε 2,9 Terrabytes.

Τι καταγράφεται για το Δικηγορικό στα Pandora Papers

Στην ιστοσελίδα που αφορά τα Pandora Papers αναφέρεται ότι το κυπριακό δικηγορικό γραφείο, είναι μια οικογενειακή κυπριακή δικηγορική εταιρεία και πάροχος της υπηρεσίας εγγραφής εταιρειών.

Με την πάροδο των ετών, έχει βοηθήσει δεκάδες πελάτες να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία σε καταπιστεύματα και εταιρείες κέλυφος που είναι εγκατεστημένες στο νησί της Μεσογείου.

Στους πελάτες της περιλαμβάνονται δημόσιοι αξιωματούχοι που θεωρούνται επιρρεπείς σε δωροδοκία και άλλες μορφές διαφθοράς (γνωστοί ως πολιτικά εκτεθειμένοι άνθρωποι), κατηγορούν απατεώνες και επιβάλλουν κυρώσεις σε επιχειρηματίες από τη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, αναφέρει η ιστοσελίδα.

"Όπως πολλοί άλλοι πάροχοι υπεράκτιων στα έγγραφα Pandora, (το δικηγορικό γραφείο) επωφελείται από τους κανόνες της χώρας υποδοχής που διέπουν τη φορολογία και το απόρρητο, οι οποίοι του επιτρέπουν να βοηθήσει τους πελάτες να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία από ξένες αρχές και άλλα αδιάκριτα βλέμματα".

Αποδίδεται επίσης από την ομάδα δημοσιογράφων ότι το δικηγορικό καταχωρεί shell εταιρείες, ιδρύει και διαχειρίζεται καταπιστεύματα και παρέχει «υποψήφιους» μετόχους "για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες σε επίσημα χαρτιά".

Το δικηγορικό γραφείο προώθησε την Κύπρο ως το υπεράκτιο κέντρο επιλογής για τα χρήματα που ρέουν από τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, δείχνουν τα αρχεία.

Ένα αρχειοθετημένο στιγμιότυπο 2002 του ιστότοπου της DADLAW δείχνει μια προσφορά για την ίδρυση υπεράκτιων εταιρειών για «σχεδιασμό και αποφυγή φόρων με πλήρη ανωνυμία για τον ιδιοκτήτη».

Τα αρχεία που διέρρευσαν τεκμηριώνουν τα συχνά ταξίδια του Δημητριάδη στο Κίεβο και τη Μόσχα για να συναντήσει δικηγόρους, επιχειρηματίες και παρόχους επαγγελματικών υπηρεσιών σε λόμπι και εστιατόρια ξενοδοχείων, δημιουργώντας σταθερή πελατεία.

Τα έγγραφα της Πανδώρας δείχνουν ότι η εταιρεία παρείχε διευθυντές για κυπριακές εταιρείες που ανήκουν σε Ρώσο τραπεζίτη που κατηγορείται για υπεξαίρεση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιχειρηματία του Λιχτενστάιν που κατηγορείται για εκτέλεση "σχεδίου Ponzi αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων" και γιο του πρώην υπουργού Οικονομικών της Αρμενίας, ο οποίος έφυγε από την χώρα αφού κατηγορήθηκε για διαφθορά.

Η Χάρις Δημητριάδης, η οποία υπηρετεί ως υπεύθυνος της εταιρείας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, έχει καθησυχάσει επανειλημμένα τις κυπριακές αρχές για την ορθότητα των πρακτικών της δικηγορικής εταιρίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ή AML, όπως δείχνουν τα έγγραφα.

Κάθε χρόνο από το 2015 έως το 2019, η έκθεσή της στη εποπτική αρχή της Κύπρου περιείχε την ίδια πρόταση: "Ως αποτέλεσμα των κατάλληλων πολιτικών/διαδικασιών για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που εφαρμόστηκαν από το Δικηγορικό Γραφείο, δεν υπήρξε ανάγκη να αναφερθεί οποιαδήποτε ύποπτη συναλλαγή."

Πηγή: sigmalive, economytoday