Παιχνίδια της μοίρας: Το δώρο του Ισραηλινού προέδρου σε Μητσοτάκη για τη συνάντηση των πατέρων τους

Παιχνίδια της μοίρας. Πριν από σχεδόν 30 χρόνια ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο τότε πρόεδρος Χαΐμ Χέρτσογκ εγκαινίαζαν τις αναβαθμισμένες διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ. Σήμερα οι γιοι τους, με τα ίδια αξιώματα, συζήτησαν για τις στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών, με τον νυν Ισραηλινό πρόεδρο να υπενθυμίζει τις σχέσεις των πατέρων τους με ένα δώρο. 

Κατά την έναρξη της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο  Ισαάκ Χέρτσογκ δώρισε στον Πρωθυπουργό μία φωτογραφία του Kωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Χαΐμ Χέρτσογκ, πρώην Πρόεδρο του Ισραήλ (1983-1993) και πατέρα του σημερινού Προέδρου. 

«Είναι μια όμορφη φωτογραφία από την επίσκεψη του πατέρα σας στην κατοικία του Προέδρου του Ισραήλ το 1992. Εικονίζονται ο πατέρας σας με τον πατέρα μου, και οι δύο είναι πια στον παράδεισο», ανέφερε ο Ισαάκ Χέρτσογκ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Χέρτσογκ για την ευγενική χειρονομία. 

Και οι δύο αναφέρθηκαν στην απόφαση που ελήφθη το 1990, επί Πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την Ελλάδα και στο πώς αυτή η ενέργεια, που συνιστούσε στροφή στην πολιτική της Ελλάδας, οδήγησε στη ραγδαία βελτίωση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων από τότε. 

«Θυμάμαι ότι ο πατέρας μου τήρησε τη δέσμευσή του για την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ, αν θυμάμαι καλά, 10 ημέρες μετά την ορκωμοσία του», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον κ. Χέρτσογκ να υπογραμμίζει ότι η κίνηση αυτή «αποτέλεσε μια πολύ μεγάλη, θετική αλλαγή, για τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών».

Πηγή: skai.gr