Παιχνίδι κατασκόπων: Αμερικανός επιχειρηματίας που συνελήφθη στη Μόσχα κατηγορούμενος για κατασκοπία καλεί τον Τραμπ να παρέμβει

Ο Αμερικανοβρετανός Πολ Γουίλαν, ο οποίος συνελήφθη στη Μόσχα στα τέλη Δεκεμβρίου και κατηγορείται για κατασκοπία, ζήτησε σήμερα τη βοήθεια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

"Κύριε πρόεδρε, δεν μπορούμε να διατηρήσουμε το μεγαλείο της Αμερικής αν δεν υπερασπιζόμαστε σθεναρά τους πολίτες της όπου και αν βρίσκονται στον κόσμο", ανέφερε ο Γουίλαν ενώπιον δικαστηρίου της Μόσχας το οποίο παρέτεινε την προσωρινή κράτησή του μέχρι τις 29 Αυγούστου.

"Γράψτε στο Twitter τις προθέσεις σας", συνέχισε, απευθυνόμενος στον 45ο πρόεδρο, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Γουίλαν διαθέτει επίσης την καναδική και την ιρλανδική υπηκοότητα. Ζήτησε έτσι "από τους ηγέτες στην Οτάβα, το Λονδίνο, την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο" να του παράσχουν βοήθεια κάνοντας δημοσίως δηλώσεις υπέρ του. Μίλησε εξάλλου για μια "παράλογη πολιτική απαγωγή" ισχυριζόμενος ότι του ασκούνται πιέσεις για να ομολογήσει.

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB υποστηρίζει ότι συνέλαβε τον πρώην πεζοναύτη στις 28 Δεκεμβρίου 2018 "ενώ διέπρατε κατασκοπία", κάτι που ο ίδιος διαψεύδει. Αν κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών. Τον Φεβρουάριο ο συνήγορός του είπε ότι ο πελάτης του "παγιδεύτηκε" από μια γνωστή του η οποία του έδωσε ένα στικάκι USB το οποίο ο ίδιος νόμιζε ότι περιείχε φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί σε μια προηγούμενη επίσκεψή του στη Ρωσία.

Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι η σύλληψή του σχετίζεται με την υπόθεση της Μαρίας Μπούτινα και ότι η Μόσχα θα μπορούσε να τον ανταλλάξει μαζί της. Η Ρωσίδα Μαρία Μπούτινα καταδικάστηκε τον Απρίλιο σε φυλάκιση 18 μηνών από δικαστήριο της Ουάσινγκτον επειδή είχε διεισδύσει στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα χάρη στις σχέσεις που είχε αναπτύξει με την NRA, το πανίσχυρο λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής.

Πηγή: skai.gr