Την προσωρινή αναβολή των σεισμικών ερευνών του τουρκικού πλοίου Ορούτς Ρείς, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Τουρκικἠς προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν. Τόνισε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ελλάδα «χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

«Στην τελευταία μας Navtex, η Ελλάδα αντέδρασε με υπερβολικό τρόπο και η περιοχή των ερευνών του Ορούτς Ρείς σχεδιάστηκε 180 χιλιόμετρα από το Καστελλόριζο. Ο πρόεδρος μας δήλωσε πως αφού θα γίνουν συνομιλίες, περιμένουμε  (σ.σ. για το Ορούτς Ρείς) για ένα χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Καλίν σε συνέντευξη του στο CNN Turk.

Ο Kαλίν δήλωσε υπερβολικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που ανέφεραν ότι Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου «όμως υπήρξε η δημιουργική συμβολή της κυρίας Μέρκελ».

Εικόνα αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα ξημερώματα της Τρίτης, το Ορούτς Ρέις, κινήθηκε από το αγκυροβόλιο της Αττάλειας μέσα στο λιμάνι. Επίσης, συνεχίστηκε η απόσυρση των τουρκικών πολεμικών πλοίων που είχαν αναπτυχθεί μετά την παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιανατολικά του Καστελόριζου.

Ελληνικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι σήμερα Τρίτη, ξεκίνησε και η απόσυρση ορισμένων μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, ωστόσο σημαντικός αριθμός μέσων παραμένει στο Αιγαίο σε κομβικά σημεία για να παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις.
 

Πηγή: skai.gr